StoryEditor

Listáreň -- Manželka v ročnom zúčtovaní

08.02.2006, 23:00


Ak poberá manželka daňovníka invalidný dôchodok a iný príjem nemá, má nárok si jej manžel uplatniť v ročnom zúčtovaní u svojho zamestnávateľa nezdaniteľnú sumu na ňu v plnej výške? Ak áno, koľko to bude za rok 2005?
-- Ak si daňovník chce uplatniť nárok na nezdaniteľnú sumu základu dane na vyživovanú manželku, musí v žiadosti a vyhlásení k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti uviesť vlastný príjem manželky žijúcej s ním v roku 2005 v domácnosti, ak tento jej príjem nepresiahol 87 936 Sk.
Musí v prvom rade ísť o manželku (nie družku), ktorá s daňovníkom musí fakticky žiť v spoločnej domácnosti. Nemusia mať pritom rovnaký trvalý pobyt.
Zamestnanec si manželku na daňové účely môže uplatniť len pri súčasnom splnení ďalšej podmienky, a to, že v roku 2005 buď nemala žiadne vlastné príjmy alebo jej príjmy boli nižšie ako 87 936 Sk.
Ide pritom o príjmy brutto a nezáleží, či ide o príjmy zdaniteľné alebo od dane oslobodené. To znamená, že do príjmov manželky sa započítava napríklad aj: starobný dôchodok, invalidný dôchodok, podpora v nezamestnanosti a ostatné podpory, nemocenské dávky, úroky z úsporných vkladov, náhrada príjmu a príplatok k náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti poskytovaná zamestnávateľom zamestnancom (počas prvých desať dní pri dočasnej pracovnej neschopnosti), úrazové renty a ďalšie úrazové dávky, dividendy, atď.
Do príjmov sa nezapočítavajú príjmy:
-- zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť,
-- štátne sociálne dávky (prídavky na deti, rodičovský príspevok, zaopatrovací príspevok, príspevok na pohreb, príspevky pri narodení detí, atď.),
-- štipendium poskytované študujúcim sústavne sa pripravujúcim na budúce povolanie (to znamená, že napr. doktorandské štipendium sa do príjmov počíta) a
-- daňový bonus.
Zamestnávateľ v ročnom zúčtovaní môže uplatniť nezdaniteľnú sumu v plnej výške (87 936 Sk), ak boli splnené podmienky celý rok a ak manželka nemala žiadne vlastné príjmy. Ak boli podmienky splnené len časť roka, uplatní sa nezdaniteľná suma v pomernej výške. Zamestnanec musí vo vyhlásení k ročnému zúčtovaniu uviesť počet mesiacov splnenia podmienok.
Pomerná výška tejto nezdaniteľnej sumy sa vypočíta za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky (trvanie manželstva a žitie v domácnosti) ako 1/12 z 87 936 Sk krát počet mesiacov.
Ak manželka mala za rok 2005 určité vlastné príjmy, okrem uvedených, a ak boli splnené podmienky celý rok, nezdaniteľná suma bude vo výške rozdielu medzi 87 936 Sk a výškou príjmu manželky. Vo vašom konkrétnom prípade by sa odpočítala výška invalidného dôchodku.
Ak by neboli splnené podmienky celý rok (napríklad uzavretie manželstva v roku 2005 alebo rozvod alebo úmrtie), potom ak manželka mala určité vlastné príjmy, bude potrebné pomernú sumu vypočítať ako súčin počtu mesiacov s 1/12 z rozdielu medzi 87 936 Sk a vlastnými príjmami manželky, t. j.: [(87 936 -- vlastné príjmy): 12] x počet mesiacov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 15:55