StoryEditor

Drahý benzín zasiahol akciové trhy

Akciové trhy pokračujú v poklesoch nastúpených začiatkom augusta. Katalyzátorom poklesov sú najmä vysoké ceny benzínu.

Akciové trhy pokračujú v poklesoch nastúpených začiatkom augusta. Katalyzátorom poklesov sú najmä vysoké ceny benzínu, ktoré dosiahli minulý týždeň v USA v priemere 2,61 dolára za galón. Vysoké ceny benzínu sa odrazili aj v spotrebiteľskej dôvere v USA za august a znížil sa aj index ekonomického očakávania na nadchádzajúce obdobie jedného až piatich rokov.

Najväčší výrobca automobilov na svete -- General Motors -- oznámil, že predĺži a rozšíri program zamestnaneckých zliav na všetkých zákazníkov v USA až do konca septembra. Firma sa tak snaží povzbudiť predaj áut. GM bola prvou automobilkou v USA, ktorá v júni ponúkla zamestnanecké zľavy, aby zastavila stratu svojho trhového podielu v USA, ktorý sa dostal na osemdesiatročné minimum. Program nasledovali aj automobilky Ford Motor a DaimlerChrysler, čím pomohli spomaliť rast trhového podielu ázijských automobiliek. Program pomohol GM zvýšiť tržby v júni o 47 percent a v júli o 15 percent.

Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 397 bodov, čo je týždenný pokles o 1,5 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 dosiahol 1 205 bodov a oslabil sa tak za týždeň o 1,2 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index sa počas minulého týždňa oslabil iba o 0,7 percenta. Signalizuje tak blížiaci sa krátkodobý rast indexov.

V tichomorskej oblasti potešil investorov rast indexu služieb v Japonsku za jún. Zvýšil sa o jedno percento, kým ekonómovia očakávali jeho 0,9-percentný rast. Odvetvie služieb rastie v dôsledku vyšších spotrebiteľských výdavkov v obchodoch. Miera nezamestnanosti v Japonsku klesla v júni na 4,2 percenta, čo predstavuje najnižšiu úroveň od júla 1998. Mzdy v Japonsku zaznamenali najvýznamnejšie zvýšenie za posledných sedem mesiacov. Celkovo možno vývoj ekonomiky v Japonsku hodnotiť pozitívne, čo sa odzrkadľuje aj na vývoji japonského akciového trhu.

V európskom priestore zaznamenala nemecká ekonomika v druhom kvartáli svoj prvý rast za posledných deväť mesiacov. Reagovala tak na nárast investícií spoločností, ktoré očakávajú zvýšenie hospodárskeho rastu v druhom polroku 2005. Celkovo ekonómovia očakávajú, že druhý polrok by mal byť pre nemeckú ekonomiku priaznivejší. Domáci dopyt, ktorý zahŕňa spotrebiteľské, vládne a podnikateľské výdavky, poskočil v druhom štvrťroku o 0,3 percenta. Investície v strojárskej oblasti vzrástli o 0,6 percenta a podarilo sa im vykompenzovať 0,3-percentný pokles v spotrebiteľských výdavkoch.

Európsky región napriek tomu ukončil minulý týždeň s výraznými poklesmi. Nemecký index DAX stratil 3,1 percenta, francúzsky index CAC klesol podobne o 3,3 percenta. Japonský index NIKKEI 225 sa vďaka dobrým správam o vývoji hospodárstva posilnil počas minulého týždňa o 1,2 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:54