StoryEditor

Produkcia ropy sa blíži k vrcholu

26.04.2005, 00:00
Denná spotreba ropy v súčasnosti predstavuje 77 miliónov barelov denne, dopyt po nej narastá v ostatných rokoch o 1 až 3 percentá ročne.

Ropa sa stala v priebehu 20. storočia hybnou silou svetového hospodárstva. Dodáva energiu fabrikám, ťažkému aj ľahkému priemyslu, vytvára elektrickú energiu a jej deriváty majú rozsiahle využitie vo viacerých produktoch vrátane odevov. Jej spotreba neustále narastá, naopak, nových nálezísk je čoraz menej, čo nasvedčuje tomu, že éra ropy sa blíži k svojmu koncu. Zhodujú sa na tom všetci analytici. Kedy k tomu dôjde sa však dnes s určitosťou povedať nedá.
Denná spotreba ropy v súčasnosti predstavuje 77 miliónov barelov denne, dopyt po nej narastá v ostatných rokoch o 1 až 3 percentá ročne. Ťahúňom v spotrebe sú najmä rýchlo expandujúce giganty ako Čína a India. Dopyt Číny rastie o viac ako 20 percent ročne. Ako dlho sa udrží súčasný trend rastu spotreby je otázne.
Podľa odhadov viacerých renomovaných geologických inštitútov svet pravdepodobne pocíti dramatický pokles ponuky ropy koncom tohto desaťročia. V tomto bode bude svetová ekonomika nútená čeliť šokom. O niečo optimistickejšia je Medzinárodná agentúra pre energiu. Tá vo svojej správe o vyhliadkach svetovej energii uvádza, že "ak budú vykonané všetky nevyhnutné investície, produkcia ropy nedosiahne vrchol do roku 2015."
Problémom nie je, dokedy nám vydrží ropa, ale dokedy bude "lacná". Ropa hrá vo svetovej ekonomike stále nezastupiteľnú úlohu. Medzinárodný menový fond odhaduje, že súčasné vysoké ceny ropy oslabujú globálny rast o 0,25 až 0,5 percenta. Je pravdepodobné, že nedôjde k jej vyčerpaniu bez vypuknutia krízy s rozsiahlymi dosahmi na svetovú ekonomiku.
Možnosti zvyšovania produkcie budú závisieť od stavu svetových zásob ropy, a teda objavovania nových nálezísk. Ročná spotreba je od začiatku 80. rokov vyššia ako jej nové náleziská. Nové objavy nepretržite klesajú za ostatných 40 rokov. Vrchol dosiahli v 60. rokoch, keď bolo ročne objavených takmer 50 miliárd barelov. V 90. rokoch to bolo už len necelých 10 miliárd barelov a prognózy hovoria o pokračujúcom klesajúcom trende. Súčasná hodnota zásob je podľa ročenky British Petroleum necelých 1 200 miliárd barelov, čo by pri aktuálnej spotrebe stačilo asi na 35 rokov. Keďže spotreba neustále rastie, tak by pri nezmenenom stave zásob stačila ropa asi na 25 rokov.
V svetle týchto problémov sa musí svet zamerať na nové alternatívy produkcie energie, ktoré by znížili závislosť od ropy. Žiadna možnosť dnes však nepredstavuje lacnejšiu alternatívu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 09:03