StoryEditor

Vinárska akadémia školí hotelových čašníkov

24.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Vinárska akadémia vo Valticiach na Břeclavsku školí hotelových čašníkov rozoznávať víno. Úroveň podávania vín v českých reštauráciách sa intenzívne zlepšuje, tradičné vinárske štáty sveta sú na tom však stále ešte lepšie, povedal prezident akadémie Jiří Kopeček. Akadémia od roku 1996 usporadúva pre čašníkov hotelov a reštaurácií pravidelne somelierske kurzy, v ktorých sa naučia vínu lepšie rozumieť. Každý rok tieto kurzy absolvuje asi 90 ľudí.
Najhoršia situácia je paradoxne na juhu Moravy, kam počas celého roka prichádzajú tisíce turistov práve za vínom. "Väčšina čašníkov o víne takmer nič nevie a predáva ho len ako jeden z alkoholických nápojov. Personál, ktorý sa pravidelne vzdeláva, naopak, zákazníkom povie aj čosi o histórii a charakteristike odrody, technike spracovania a k jednotlivým jedlám dokáže odporučiť konkrétne víno," povedal Kopeček. Najlepšie znalosti o víne majú čašníci luxusných hotelov vo väčších mestách. Najznámejšie hotely v Karlových Varoch a Prahe posielajú svojich pracovníkov na somelierske kurzy do Valtíc i viackrát za rok. Na dvojtýždennom školení absolvujú prednášky vinárskych odborníkov, ochutnávajú desiatky odrôd a chodia na exkurzie do domácich i zahraničných vinoték. "Kto kurz ukončí, dostane zväčša i vyšší plat. Bohužiaľ, nie každý zamestnávateľ je ochotný zaplatiť za kurz pre čašníka 15-tisíc korún, keď hrozí, že mu zamestnanec po pol roku odíde," povedal Kopeček. Jedinou podmienkou na absolvovanie kurzu je dosiahnuté vzdelanie. Záujemca musí mať maturitu alebo výučný list s päťročnou praxou. "Nemusia však mať vzdelanie v odbore kuchár-čašník, často sa nám hlásia napríklad právnici," dodal Kopeček. Viacero účastníkov kurzu si po jeho absolvovaní otvorilo vínotéku a živí sa ponúkaním a predajom vína.
Vinárska akadémia vo Valticiach, ktorá je neziskovým občianskym združením, sa venuje vzdelávaniu somelierov i amatérskych vinárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 02:29