StoryEditor

Stupavský kaštieľ sa rekonštruuje

06.03.2007, 23:00

Kaštieľ a park v Stupave postavil v 17. storočí gróf Pálfi. Jeho súčasťou je zámocky park, na ktorý nadväzuje mestský park. V súčasnosti kaštieľ funguje ako ústav pre dlhodobo chorých a je v nevyhovujúcom stave. "Celý spodok bol veľmi navlhnutý a strecha je tiež v zlom stave. Dnes je tu Domov sociálnych služieb," informuje Dušan Ondruš, vedúci oddelenia investičných činnosti z Bratislavského samosprávneho kraja. Kaštieľ a priľahlý park sa rekonštruujú v rámci projektu financovaného zo štrukturálnych fondov EÚ.
Koľko stál projekt
Rozpočet projektu je niečo vyše 57 miliónov korún. Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF) prispel takmer 29 miliónmi, ďalšími necelými 26 miliónmi prispelo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja, takmer tri milióny poskytol Bratislavský samosprávny kraj zo svojho rozpočtu ako žiadateľ projektu. "Projekt sa začal v septembri minulého roku a končí sa v októbri tohto roku. Máme schválený harmonogram a akúkoľvek zmenu musí schváliť ministerstvo," hovorí Ondruš.
Park sa nebude rekonštruovať
"Prvoradým cieľom projektu je odstránenie vlhkosti, na čo sa získali prostriedky z eurofondov. Ďalej je to výmena starej navlhnutej omietky, výmena strechy," vymenúva Ondruš hlavné ciele. Realizátorom projektu je firma EURO-ŠTUKONZ. "Nakoľko sa získali obmedzené finančné prostriedky na projekt, park sa rekonštruovať nebude," spresňuje ciele projektu Ondruš.
Rekonštrukcia možno zvýši tržby
Po prestavbe domáci obyvatelia budú môcť park viac využívať na prechádzky a oddych. V parku pri kaštieli sa obnoví letné kino a organizovanie reprezentačných akcií. Na voľnej ploche mestské kultúrne stredisko plánuje znovu organizovať šermiarske zámocké slávnosti a obnoviť tradíciu letných koncertov. "Po výmene strechy a omietky to bude v Stupave celkom pekný objekt," konštatuje Ondruš. Skrášlením kultúrnej dominanty v centre mesta by sa mohla zvýšiť návštevnosť. To vytvorí šancu na zvýšenie tržieb pre súkromný sektor.
Čo už je zrealizované?
Na začiatku sa odstraňovala vlhkosť v suterénnych priestoroch metódou elektroosmózy. Následne vymieňajú poškodenú omietku za novú. "Ďalej sa vymenili okná na vnútornej strane. Začala sa opravovať strecha, meníme latovanie a krytinu," informuje o realizovaných prácach Ondruš. Pri výmene okien všetky historické okná ponechali. "Robíme inventarizáciu kamenných prvkov na reliéfy. Odstraňujeme sutinu z omietok. Zatiaľ sa robia hrubé práce," dopĺňa Ondruš.
Pamiatkari dohliadajú na rekonštrukciu
Historickú budovu nie je možné rekonštruovať bez pamiatkarov. Preto Okresný pamiatkový úrad robí kompletný dohľad nad prestavbou. "Momentálne sme požiadali pamiatkový úrad o stanovenie presnej farby omietky," informuje Ondruš.
Na dlhú splatnosť sa vopred pripravili
Pri realizácii sa nevyskytli žiadne problémy. "Zima je veľmi priaznivá pre stavebné práce, neprichádza tak k žiadnym sklzom," chváli priebeh projektu Ondruš. Proces financovania však nie je ideálny. "Výdavky uhrádzame vopred z rozpočtu samosprávy a až následne nám to ministerstvo preplatí do výšky 95 percent z faktúry, päť percent uhrádzame my zo svojho rozpočtu. Tento proces by mal trvať 60 dní, ale, žiaľ, trvá to omnoho dlhšie. Tieto podmienky musíme zohľadniť aj pri výberových konaniach dodávateľov, tí musia akceptovať viac ako 60-dňovú splatnosť," dopĺňa Zuzana Ivanová, finančná manažérka projektov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:48