StoryEditor

Ako sa zmenia výpočty odvodov

10.05.2006, 00:00

Dva príklady živnostníkov, ktorým z dôvodu zmeny maximálnych vymeriavacích základov vzrastú odvody do Sociálnej poisťovne, HN poskytol Slovenský cech informatiky, účtovníctva a manažmentu (SCIÚM).

Príklad 1 -- účtovník
V prvom príklade ide o živnostníka, napríklad účtovníka, ktorý má celkové ročné príjmy 950-tisíc korún. V prvom polroku 2006 prekročil maximálny vymeriavací základ iba pri nemocenskom poistení. V druhom polroku tohto roku však túto maximálnu hranicu neprekročil, preto mesačne na nemocenské poistenie odvedie o 15 korún viac. Zvyšné odvody sa mu nemenia.

Príklad 2 -- projektant
Druhý príklad sa môže týkať projektanta, ktorý zároveň na základe živnostenského oprávnenia prenajíma nebytové priestory. Ten dosiahol celkový príjem 1,9 mil. Sk. Napriek tomu, že v tomto polroku prekročil všetky maximálne vymeriavacie základy pre odvody do Sociálnej poisťovne, v druhom polroku už prekročí iba pri nemocenskom poistení. Ale aj tu platí vyššie odvody, pretože ich platí z už vyššieho maximálneho vymeriavacieho základu. Preto v auguste odvedie do Sociálnej poisťovne viac za všetky druhy poistenia, ktoré sa na neho vzťahujú.
Pre jednoduchosť výpočtu SCIÚM použil paušálne výdavky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 20:26