StoryEditor

Prvý pilier pod drobnohľadom ministerky

29.11.2005, 23:00
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová predpokladá, že dva mesiace jej postačia na to, aby pripravila nový zákon o sociálnom poistení. V stredu minulý týždeň požiadala gestorský parlamentný výbor pre sociálne veci a bývanie, aby novelu zákona o sociálnom poistení, o ktorej mal parlament rozhodovať na decembrovej schôdzi už v druhom čítaní, stiahol z rokovania.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová predpokladá, že dva mesiace jej postačia na to, aby pripravila nový zákon o sociálnom poistení. V stredu minulý týždeň požiadala gestorský parlamentný výbor pre sociálne veci a bývanie, aby novelu zákona o sociálnom poistení, o ktorej mal parlament rozhodovať na decembrovej schôdzi už v druhom čítaní, stiahol z rokovania.
Ako poznamenala, k tomuto kroku ju viedlo najmä to, aby to nebola opäť len novela novely, ktorá by priniesla veľké riziko nesystémovosti a riziko ešte horších dosahov ako doteraz. Návrh, s ktorým chce o dva mesiace predstúpiť, mieni podporiť už dôkladnou analýzou doterajšieho dosahu dôchodkovej reformy.
Odloženie prerokúvania sociálneho zákona v parlamente je podľa nej dobrým riešením aj s ohľadom na to, že v tomto čase ešte nie je schválený štátny rozpočet, bez ktorého rozhodnúť o tom, či nejaká zmena v systéme dôchodkov je alebo nie je finančne krytá, by mohlo byť lotériou a hazardom.
Ministerstvo práce podľa jeho hovorcu Martina Danka za kľúčovú otázku v oblasti prvého piliera nového dôchodkového systému považuje rozdiely medzi jednotlivými skupinami účastníkov sociálneho poistenia, ktoré vznikli prechodom na nový systém od 1. januára 2004.
Ministerka práce presadzuje podľa Danka systémový prístup, ktorý je v súčasnosti limitovaný tromi faktormi:
1. schválením štátneho rozpočtu v parlamente a následnými rokovaniami s ministerstvom financií o finančných aspektoch riešenia problémových okruhov v prvom pilieri,
2. vypracovaním komplexnej analýzy dosahov jednotlivých etáp reformy prvého piliera na všetky typy poberateľov dôchodkov. Takúto analýzu momentálne pripravuje sekcia sociálneho poistenia ministerstva práce v spolupráci so Sociálnou poisťovňou,
3. prebiehajúcou analýzou všetkých problémových situácií, ako aj problémov v Sociálnej poisťovni tak, ako ich načrtla ministerka práce na rokovaní výboru pre sociálne veci a bývanie 15. novembra v Častej-Papierničke.
Danko zdôraznil, že ministerstvo pripraví a predloží novelu zákona o sociálnom poistení s nadobudnutím účinnosti k 1. júlu budúceho roku tak, aby obsahovala aj návrh systémových riešení problémových oblastí a tiež otázky valorizácie dôchodkov.
Ministerstvo práce a sociálnych vecí však napriek pripravovanej novej verzii zákona o sociálnom poistení chce ešte v spolupráci s poslancami na decembrovej schôdzi prostredníctvom prerokúvania niektorých zákonov vniesť do systému sociálneho poistenia určité zmeny tak, aby platili už od januára 2006. Sú podľa rezortu nevyhnutné pre funkčnosť dôchodkového systému.
Ide o tieto návrhy ministerstva:
- Z dôvodu zmiernenia dôsledkov prechodu na nový dôchodkový systém sa navrhuje zmena v spôsobe redukcie priemerného osobného mzdového bodu (POMB), a to spomalenie princípu zásluhovosti a predĺženie obdobia, v ktorom sa bude uplatňovať princíp solidarity s nižšie príjmovými poistencami až do roku 2014.
Znamená to redukciu vyššieho POMB v jednotlivých rokoch takto:
2006 64 %
2007 68 %
2008 72 %
2009 76 %
2010 80 %
2011 84 %
2012 88 %
2013 92 %
2014 96 %
a redukciu nižšieho POMB takto:
2006 36 %
2007 32 %
2008 28 %
2009 24 %
2010 20 %
2011 16 %
2012 12 %
2013 8 %
2014 4 %.
- Ministerstvo navrhuje aj zmeny, ktoré súvisia s tretím dôchodkovým pilierom, v ktorom dnes prebieha proces transformácie súčasných doplnkových dôchodkových poisťovní (DDP) na doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS). Transformačné obdobie navrhuje posunúť do 31. decembra 2006.
- Rezort navrhuje tvorbu správneho fondu Sociálnej poisťovne aj z poistného do rezervného fondu solidarity.
Návrhy ministerstva, ktoré by mali mať účinnosť od 1. januára budúceho roku, obsahujú aj ustanovenie, ktoré spresňuje priznávanie nároku na dôchodok Sociálnou poisťovňou. Po schválení by to malo znamenať, že Sociálna poisťovňa prizná dôchodok občanovi aj spätne, a to od dňa, keď splnil nárok na priznanie dôchodku. Ak si však občan podá žiadosť v čase, keď už platí iná právna úprava (napr. novela zákona), dôchodok sa mu opätovne prepočíta, a to od obdobia, keď nadobudla táto nová právna úprava účinnosť. Ide o legislatívno-technické ustanovenie, ktorým ministerstvo práce spresňuje výkon týchto činností pre Sociálnu poisťovňu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 11:20