StoryEditor

Berlín uvoľnil otvárací čas

26.11.2006, 23:00

Berlínski obchodníci dostali predvianočný darček. Poslanci Berlína, jednej zo šestnástich spolkových krajín, odhlasovali predĺženie otváracích hodín v obchodoch na dvadsaťštyri hodín denne, vždy od pondelka do soboty. Novinka začne platiť už od 1. decembra. Zahŕňa navyše i rozšírený predaj počas nedieľ v adventnom období. To všetko je pre Nemcov hotová revolúcia.
"Znamená to pre Berlín neoceniteľný krok," uviedla Natascha Kompatzkiová z mestskej propagačnej agentúry. Očakávajú totiž výrazné oživenie obchodu. "Už od budúceho mesiaca začneme s kampaňou, ktorá bude postavená na obraze mesta ako centre nákupov."
Strnulé pravidlá zmiznú
Nemci diskutovali o pružnejšom otváracom čase v obchodoch dlhé roky. V Nemecku boli pravidlá najkonzervatívnejšie z celej Európy. Otvárací čas upravoval päťdesiat rokov starý zákon. Denník Financial Times dokonca označil nepružný otvárací čas za symbol neschopnosti Nemcov prijať výzvy rýchlo sa meniaceho sveta.
Berlín zavádza zmenu, ktorá zrejme odštartuje podobný pohyb aj v iných spolkových krajinách. Hovorí sa predovšetkým o ľudnatom Severnom Porýní-Vestfálsku a Meklenbursku-Prednom Pomoransku. Zmeny, naopak, odmieta silne katolícke Bavorsko, kde nemá nápad dostatočnú podporu v krajinskom sneme.
Zatiaľ nie je isté, koľko obchodov uvoľnenie pravidiel využije. S rozšírením otváracieho času totiž musia súhlasiť i zamestnanci. Inde v Európe sa úprava predaja dosť líši. Vo Švédsku či Veľkej Británii sú obchody bežne otvorené i v nedeľu. V Poľsku zákon síce umožňuje obchody otvoriť, majitelia ich však pod tlakom katolíckej cirkvi nechávajú zatvorené. Vo Francúzsku sa situácia značne líši podľa regiónov. V Taliansku môžu mať obchody otvorené 13 hodín denne, najdlhšie však do desiatej večer, v nedeľu musia byť zatvorené okrem turistických zón či predvianočného obdobia.
Cirkev verzus obchodníci
Cirkevní predstavitelia schválené zmeny kritizujú. "Podvoľujeme sa pomaly kolektívnej deštrukcii našich hodnôt," povedala pre televíziu ZDF Margot Kässmannová, biskupka protestantského vyznania z Hannoveru. Pridali sa i odborári. Obávajú sa neúmerného predĺženia pracovného času a hovoria o zníženej kvalite rodinného života. Menšie rodinné podniky podľa nich skôr podľahnú konkurencii veľkých reťazcov, ktoré si budú môcť dovoliť veľkorysý pracovný čas. Zväz Ver.di, ktorý zvažuje protesty, varoval pred vytváraním zle platených miest a zhoršovaním pracovných podmienok. Zatiaľ si odbory vynútili, že každý zamestnanec bude pracovať iba dve zo štyroch predvianočných nedieľ.
Obchody navyše budú sláviť žatvu aj z iného dôvodu. Od 1. januára čaká Nemcov zvýšená sadzba dane z pridanej hodnoty zo 16 na 19 percent. Ide o najvýraznejší skok v povojnovej histórii. Preto už teraz viacerí nakupujú, aby ušetrili. Na odbyt idú spotrebiče, šaty, nábytok, elektronika. Väčšie nákupy robí podľa spoločnosti GfK každý piaty Nemec. V januári nastane útlm, ktorý však podľa ekonómov nezabrzdí rodiaci sa ekonomický rast. Nový otvárací čas by sa mohol stať nástrojom povzbudzujúcim k tomu, aby sa viac míňalo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 09:24