StoryEditor

Ten, čo mu zlomila krk žena

21.05.2007, 00:00

Paul Wolfowitz po škandále so zamestnankyňou Svetovej banky odstupuje z pozície jej prezidenta. Šéf inštitúcie, ktorá má za úlohu bojovať proti svetovej chudobe, opustí svoje kreslo na vlastnú žiadosť do konca júna. S hľadaním jeho nástupcu chce Svetová banka začať okamžite.
Splnené podmienky
Wolfowitz dlho tlakom na rezignáciu odolával. Neskôr prejavil ochotu opustiť inštitúciu výmenou za to, že banková rada splní jeho podmienky. Žiadal, aby vedenie prijalo spoluzodpovednosť za vzniknuté problémy, ktoré sa týkali jeho priateľky a dlhoročnej zamestnankyne banky Shahy Rizaovej. Taktiež požadoval, aby Svetová banka verejne potvrdila, že jeho pôsobenie na čele inštitúcie bolo prínosom.
"Výkonní riaditelia berú na vedomie rozhodnutie pána Wolfowitza vzdať sa funkcie prezidenta," píše sa vo vyhlásení inštitúcie. Banka prijala Wolfowitzove ubezpečenie, že konal v dobrej viere tak, aby nepoškodil jej záujmy a priznala, že chybu nespravil iba Wolfowitz, ale aj ďalšie osoby, ktoré sa kauzou zaoberali. Banka taktiež vyjadrila vďačnosť prezidentovi za preukázané služby.
Krívajúce fakty
Wolfowitz čelil kritike zo strany verejnosti, kolegov z banky a niektorých, najmä európskych politikov, už niekoľko mesiacov. Tlak na jeho odstúpenie sa spustil po tom, čo na verejnosť prenikli informácie, že svojej priateľke zvýšil plat v banke a neskôr jej vybavil miesto na Ministerstve zahraničných vecí Spojených štátov.
Niektoré médiá neskôr poukázali na to, že vina nemusí byť iba na jednej strane a na neúplnosť informácie, ktoré kauzu spustili. Wolfowitz totiž o svojom vzťahu k Rizaovej informoval vedenie banky už v čase, keď do funkcie nastúpil. Navrhol tiež, že sa v jej veciach vzdá rozhodovacích právomocí. Etický výbor banky však rozhodol, že Rizaová na základe konfliktu záujmov musí z banky odísť a Wolfowitz mal sám dohliadnuť na to, aby dostala iné miesto. Zvýšenie jej platu obhajoval ako kompenzáciu za to, že po ôsmich rokoch musí banku opustiť. Wolfowitz svoj postup neskôr označil za chybu a ospravedlnil sa. Vyvolaný škandál mal podľa niektorých zdrojov iba odvrátiť pozornosť od oveľa vážnejších problémom vo Svetovej banke. Wolfowitz sa netajil tým, že chce inštitúciu reformovať a tvrdo bojovať proti korupcii medzi úradníkmi.
Kto ho nahradí
Podľa tradície prezidenta Svetovej banky vymenúva krajina s najväčším počtom jej akcií -- teda Spojené štáty. Americká vláda to chce naďalej dodržať a Biely dom už oznámil, že výberom nového kandidáta sa bude čoskoro zaoberať. Niektorí kritici Svetovej banky však upozorňujú, že Wolfowitzove odstúpenie by mohlo tradíciu ukončiť.
Agentúra AP zverejnila mená niekoľkých možných kandidátov. Patrí medzi nich bývalý námestník ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov Robert Zoellick, minister financií Henry Paulson alebo jeho spolupracovník Robert Kimmitt. Skloňuje sa taktiež meno odstupujúceho britského premiéra Tonyho Blaira. Japonsko sa domnieva, že by personálne otázky mali byž v kompetencii Svetovej banky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 22:27