StoryEditor

Otázky a odpovede -- pracovné právo

21.06.2006, 00:00

Práca v nedeľu
Pravidelne v nedeľu pracujeme, zhruba šesť až osem hodín. Zamestnávateľ nám za to nedáva žiadny príplatok ani náhradný deň voľna. Máme na to nárok? Môže byť v zmluve ošetrená táto otázka tým, že práca v nedeľu je zahrnutá v mzde?
-- Ak je pracovný čas rozvrhnutý na päť dní v týždni na plný úväzok, práca v nedeľu je prácou nadčas. Za túto prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25 percent jeho priemerného zárobku alebo sa môže so zamestnávateľom dohodnúť na čerpaní náhradného voľna.
Zamestnávateľ sa môže dohodnúť so zamestnancom, že vo výške mzdy bude zohľadnená prípadná práca nadčas, najviac však v súhrne 150 hodín ročne. S vedúcim zamestnancom, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu, a s vedúcim zamestnancom, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti tohto vedúceho zamestnanca, môže zamestnávateľ dohodnúť, že vo výške mzdy bude zohľadnená prípadná dohodnutá práca nadčas. V týchto prípadoch zamestnancovi za prácu nadčas nepatrí mzda vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas a nemôže za túto dobu čerpať náhradné voľno.
Iný príplatok za prácu v nedeľu Zákonník práce nepozná, čo však nevylučuje, aby bol v kolektívnej zmluve dohodnutý, prípadne bez ohľadu na kolektívnu zmluvu samotným zamestnávateľ poskytovaný nejaký príplatok za prácu v nedeľu.
Ak je však rozvrhnutie pracovného času také, že nedeľa je bežným pracovným dňom, pričom má zamestnanec voľno v iné dni týždňa, nemá nárok na žiadne mzdové zvýhodnenie.
Nie je správne, že vám zamestnávateľ za zrejme pravidelnú prácu v nedeľu nedáva mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas alebo náhradné voľno. Ak ste však súhlasili s tým, že odmenu za prácu nadčas máte už zahrnutú v mzde, musíte akceptovať skutočnosť, že vám zamestnávateľ nedáva nič za prácu nadčas v rozsahu 150 hodín v roku (v prípade vedúceho zamestnanca uvedeného vyššie ešte aj v rozsahu ďalších 250 hodín ročne).

Skúšobná doba a výpoveď
Pracujem zatiaľ ešte v skúšobnej lehote. V akom čase pred skončením tejto skúšobnej lehoty mi musí zamestnávateľ oznámiť rozhodnutie, že so mnou na trvalý pracovný pomer nepočíta a končí môj pracovný pomer? Môžem sa vyhnúť tomuto rozhodnutiu zamestnávateľa, ak by som sa stal práceneschopným? Prípadne môže mi zamestnávateľ ustanovenú skúšobnú lehotu predĺžiť?
-- Skúšobná lehota dohodnutá v pracovnej zmluve môže byť najviac tri mesiace a nemožno ju predlžovať. V skúšobnej lehote môže zamestnávateľ aj zamestnanec skončiť pracovný pomer z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Uvedená trojdňová lehota je len poriadková, čo znamená, že aj keby ju jedna alebo druhá strana nedodržala, nemá to žiadne právne následky. Zamestnávateľ vám môže skončenie pracovného pomeru oznámiť v podstate aj v posledný deň skúšobnej lehoty.
Počas skúšobnej lehoty neexistuje žiadna ochrana pre zamestnanca pred skončením pracovného pomeru a neexistujú ani žiadne prekážky pre skončenie pracovného pomeru. Ak sa zamestnávateľ rozhodne skončiť s vami pracovný pomer v skúšobnej lehote, nepomôže vám, ak by ste boli práceneschopný. Nielenže zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer so zamestnancom počas práceneschopnosti, ale práve práceneschopnosť, prípadne iné prekážky v práci na strane zamestnanca, predlžujú skúšobnú lehotu. Takže ak budete práceneschopný, vaša skúšobná lehota sa bude predlžovať o dobu práceneschopnosti. Zamestnávateľ tak bude mať viac času na rozhodnutie o skončení vášho pracovného pomeru. Ak by ste doručenú písomnosť do vlastných rúk od zamestnávateľa neprevzali, podľa paragrafu 38 Zákonníka práce sa za doručenú považuje aj písomnosť, ktorú si adresát neprevezme v odbernej lehote a pošta ju odosielateľovi vráti ako nedoručenú. V tomto prípade sa pracovný pomer končí dňom vrátenia zásielky adresátovi.
Z uvedeného vyplýva, že rozhodnutie zamestnávateľa o skončení pracovného pomeru v skúšobnej lehote nemôže zamestnanec nijako ovplyvniť.

Výpoveď a odchod zo zamestnania
Rozhodla som sa okamžite skončiť pracovný pomer so súčasným zamestnávateľom. Môžem už na druhý deň jednoducho neprísť do práce? Ako to mám urobiť tak, aby som súčasné zamestnanie mohla ukončiť čo najskôr?
-- Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer len z nasledujúcich dôvodov:
-- ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
-- ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu alebo náhradu mzdy, alebo ich časť do 15 dní po uplynutí jej splatnosti,
-- ak je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.
Mladistvý zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky.
Svoj pracovný pomer môžete okamžite skončiť len vtedy, ak máte niektorý z uvedených dôvodov. Inak nie je možné použiť na skončenie pracovného pomeru túto formu. Samozrejme, ak by ste takýto dôvod mali, môžete skončiť svoj pracovný pomer okamžite. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí byť urobené v písomne forme a doručené druhej strane.
Pracovný pomer ukončený okamžite sa končí doručením takejto písomnosti zamestnávateľovi, čo znamená, že na druhý deň už do práce nepôjdete.
Iná situácia je v prípade, ak nemáte dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. Vtedy je možné aj veľmi rýchlo skončiť pracovný pomer dohodou za predpokladu, že váš zamestnávateľ s tým súhlasí. Ak nesúhlasí, máte jedinú možnosť, a to skončiť pracovný pomer výpoveďou.
Zamestnanec môže ukončiť pracovný pomer výpoveďou z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpovedná lehota je dva mesiace a začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.
Neodporúčame vám ukončiť pracovný pomer tak, že jednoducho neprídete do práce. Mohli by vám vzniknúť značné problémy s tým, že zamestnávateľ by vám mohol krátiť dovolenku na zotavenie z dôvodu neospravedlnenej absencie, prípadne by od vás mohol žiadať náhradu škody. Okrem toho by ste si museli vyrovnať zaniknuté poistenie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 10:07