StoryEditor

IBM priniesla pred 25 rokmi PC, ktoré zmenili svet

07.08.2006, 00:00

Nekonečná láska Diany Ross a Lionela Richieho práve vrcholí, Ronald Reagan chce poraziť Sovietsky zväz. A dvadsaťročná princezná Diana prežíva svoje medové týždne s princom Charlesom. To všetko sa odohralo presne 12. augusta 1981 -- v deň, ktorý sa zapísal do histórie americkej spoločnosti International Business Machines. Práve pred 25 rokmi sa IBM podarilo uvedením nového osobného počítača IBM 5150 úspešne odštartovať novú éru na novo vznikajúcom trhu s PC.
Len málokto môže vyhlásiť, že sa mu za 25 rokov podarilo zmeniť svet. No IBM je bezpochyby výnimkou, napísal The Economist.
Hoci počítače iných značiek sa objavili na trhu už oveľa skôr, práve spoločnosť IBM priniesla na trh nový, zlepšený produkt, ktorý sa pred štvrťstoročím stal základným kameňom pre dnešné moderné osobné počítače na celom svete.

Odklon od tradícií priniesol ovocie
Prvý vstup IBM na trh s PC bol neúspešný. Osobný počítač sa stal pre svoju vysokú cenu takmer nepredajný. Spoločnosť preto vytvorila tím inžinierov, ktorým trvalo celý rok, pokiaľ navrhli nový, no najmä lacnejší PC.
Skupina odborníkov sa rozhodla ignorovať dva tradičné postupy v IBM. Po prvé, namiesto výlučného využívania dielcov od IBM sa inžinieri rozhodli pre súčiastky aj od iných firiem. A po druhé, radšej než by nový vzhľad počítača prísne tajili, prizvali k spolupráci nezávislé softvérové spoločnosti. Po uvedení novej verzie počítača IBM očakávala, že počas piatich rokov predá približne 250-tisíc kusov. V skutočnosti sa jej ich do roku 1985 podarilo predať takmer jeden milión kusov.

Lacnejšie "klony" až po niekoľkých rokoch
Na úspechu nového modelu sa podieľali aj ďalšie faktory. IBM využila vo svojich produktoch mikroprocesory od Intelu a operačný systém od Microsoftu. Ďalšie počítačové firmy sa po veľkom úspechu IBM ešte niekoľko rokov usilovali o vytvorenie lacnejších "klonov" PC. Ich úspechy boli striedavé. No prekvapivo Microsoftu a Intelu, a nie IBM, sa podarilo získať v oblasti produkcie osobných počítačov dominanciu.
"Projekt IBM bol zábavný a zároveň veľmi príťažlivý," uviedol v roku 1982 Bill Gates, zakladateľ Microsoftu. Magické na počítačoch je, že je to v podstate zariadenie, do ktorého môžete jednoduchou cestou nainštalovať nové softvéry, dodal Gates, ktorý už v tom čase predpovedal osobným počítačom a počítačovému priemyslu veľkú budúcnosť.

Predaj urýchlil internet
Najväčšia zmena, ktorá za posledných 10 rokov ovplyvnila vývoj osobných počítačov, bol príchod internetu. Lacné a rýchle prepojenie s celým svetom, rýchly rozvoj obchodovania online, možnosť rýchleho a efektívneho získavania informácií -- to všetko urýchlilo rozvoj osobných počítačov. Súčasne ich rýchle rozširovanie vo svete prispelo k postupnému znižovaniu cien.
No hoci osobné počítače majú svoje výhody, majú stále aj svoje slabé stránky. Ich flexibilita je ich silnou a súčasne slabou stránkou -- počítače sa stále zlepšujú, no v mnohých prípadoch na úkor ich spoľahlivosti a bezpečnosti.

PC a nová komunikácia
Medzi spotrebiteľmi si čoraz väčšiu obľubu získavajú mobilné telefóny, ktoré ich majiteľom poskytujú okrem bežných funkcií počítača aj prístup na internet. No osobným počítačom ešte neodzvonilo. Vo svete sa v súčasnosti využíva asi jedna miliarda PC: viaceré prieskumy ukázali, že väčšina zamestnancov strávi viac času za počítačom ako so svojou rodinou.
Rozšírenie PC je aj napriek ich cenovej dostupnosti stále nerovnomerné: zatiaľ čo v Amerike ich vlastní 70 zo sto ľudí, vo Francúzsku ich je len 35, V Brazílii sedem a v Číne majú osobný počítač len traja zo sto obyvateľov.
Podľa odhadov odborníkov je záujem o osobné počítače stále vysoký: každoročne sa ich predajú asi dva milióny. A vďaka svojej univerzálnosti sú PC ešte stále cieľovou stanicou, kde sa ako prvé objavujú nové technológie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:18