StoryEditor

Ženy sa viac boja neúspechu

15.05.2006, 00:00
"Podnikanie je môj druhý život. Šestnásť takto prežitých rokov považujem za úžasné, zaujímavé obdobie plné zmien. Stretla som veľa múdrych ľudí, od ktorých som sa veľa naučila. Veľakrát som sa však aj popálila," hovorí Elvíra Chadimová, majiteľka bratislavskej spoločnosti PTK Echo.

"Podnikanie je môj druhý život. Šestnásť takto prežitých rokov považujem za úžasné, zaujímavé obdobie plné zmien. Stretla som veľa múdrych ľudí, od ktorých som sa veľa naučila. Veľakrát som sa však aj popálila," hovorí Elvíra Chadimová, majiteľka bratislavskej spoločnosti PTK Echo.
V predchádzajúcom režime učila jazyky. V roku 1990, už v zrelom veku, sa rozhodla zo štátneho školstva odísť. Aj preto, že mala o vzdelávaní iné predstavy. "Myslela som si tiež, že najistejšie mi bude nie v štátnej sfére, ale vo vlastnom podniku. Dôležité bolo, že rozhodnutie podnikať podporila moja rodina," spomína.

Z Bratislavy na tri kontinenty
Pôvodné jazykové a prekladateľské centrum rozšírila o ďalšie aktivity. Pribudlo manažérske a odborné vzdelávanie, sprostredkovanie štúdia, au-pair pobytov a práce v zahraničí, vydavateľská činnosť. Firma sa tiež rozrástla o ubytovacie a stravovacie služby, súkromné gymnázium v Bratislave s pracoviskami v Kežmarku, Martine a Nitre, ale aj filiálky v Českej republike, Kanade a v Austrálii.
Podnikanie jej umožňuje prenášať vlastné predstavy do života, prinášať stále niečo nové. Len jeden príklad za všetky. Od septembra na bratislavskom gymnáziu otvára prvú golfovú triedu.
Medzičasom jej deti dospeli. Čoraz viac sa s nimi delí o podnikateľskú zodpovednosť. Rodinná firma dnes zamestnáva vyše sto ľudí. Prácu dáva aj zhruba dvom stovkám externých spolupracovníkov.
V roku 2003 zvíťazila Elvíra Chadimová v hlavnej kategórii súťaže Vynikajúca podnikateľka Slovenska, ktorú už niekoľko rokov organizuje Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania.

Firma aj ako východisko z núdze
Pani Elvíra sa neuzatvára do vlastnej firmy. Snaží sa skúsenosťami pomáhať aj iným ženám. Bola pri vzniku občianskeho združenia Top centrum podnikateliek a od jeho založenia v septembri 2001 je jeho prezidentkou. Cieľom je združiť ženy so spoločným záujmom a podnecovať ich účasť v hospodárskom a vo verejnom živote.
Prečo podľa jej skúsenosti ženy začínajú podnikať? Identifikuje niekoľko rozhodujúcich motívov.
Do prvej skupiny zaraďuje ženy, ktorých záujem o podnikanie vychádza priamo z ich mentality, vôle vstupovať do rizika. Majú pre takýto spôsob života vlohy. Ekonomicky sa osamostatňujú aj napriek tomu, že sú úspešné vo svojom zamestnaní.
Druhá skupina sa podnikaním snaží riešiť nejakú krízovú situáciu. "Môže ísť napríklad o stratu zamestnania, problémy s jeho hľadaním, ale aj napríklad o nespokojnosť s nadriadeným či s firemnou kultúrou," vysvetľuje.
Do tretej skupiny zaraďuje schopné manažérky, ktoré chcú svoje schopnosti lepšie zhodnotiť vo vlastnej firme.
Ako pokračuje, začať podnikať sa snažia tiež dlhodobo nezamestnané ženy - najmä v menších mestách a zaostalejších regiónoch. A záujemkýň o podnikanie podľa skúseností Chadimovej na Slovensku v poslednom období pribúda. Predovšetkým medzi ženami po materskej dovolenke a ženami po štyridsiatke.
Najčastejšie podnikajú v službách. Atraktívnejšie sú však pre ne aj typicky mužské profesie - napríklad medzinárodná automobilová doprava.

Ženy riadia firmu aj citom
Ženy - ako pokračuje Elvíra Chadimová - v porovnaní s mužmi citlivejšie vnímajú zodpovednosť, majú väčší strach z neúspechu, obavy z rizika. Nemajú v krvi vrhať sa strmhlav do podnikateľského dobrodružstva.
Majú tendenciu veci prikrášľovať, idealizovať skutočnosť, nasadzovať si ružové okuliare. Aj preto potrebujú pri svojich podnikateľských začiatkoch usmerniť.
"Dôležité je posúdiť, či si žena na podnikanie vybrala správnu oblasť, či je s tým, čo chce robiť, vnútorne stotožnená, či má k tomu vzťah. Snažíme sa s nimi otvorene preberať riziká podnikania, aby sme predišli tvrdým vytriezveniam. Prízvukujeme im, aby neustále na sebe pracovali. Dnes sa už nedá existovať živelne. Aj malá firma musí stavať na znalostiach, mať dobrý systém riadenia, sledovať zmeny vo svojom okolí," hovorí.
Ženy podľa Chadimovej vnášajú do podnikania, do riadenia firiem ľudský rozmer. V porovnaní s mužmi sú empatickejšie. "Myslím si, že nie je dobré, ako sa to neraz stáva, keď sa snažia preberať mužské maniere," hovorí.
A už vôbec nie je dobré pustiť sa do podnikania, ak žena nemá zázemie a podporu rodiny, okolitého prostredia.

Prekážkou je málo financií
Medzi bariéry rozvoja podnikania Chadimová zaraďuje časté zmeny v legislatíve, veľké administratívne zaťaženie, problémy okolo vymožiteľnosti práva, ale i nedostupnosť zdrojov, najmä pre štart podnikov. Banky len nerady idú do rizikovejších projektov.
Citeľné nedostatky vidí v podnikateľskej etike, veľkou pliagou na Slovensku je podľa nej rozbujnená korupcia.
Pozitívne hodnotí zníženie daňového zaťaženia, zmeny v živnostenskom zákone, ale i napríklad prácu profesijných podnikateľských organizácií.

Top centrum podnikateliek

Občianske združenie Top centrum podnikateliek sa snaží zlepšovať informovanosť podnikateliek a manažérok o možnostiach uplatnenia, pomáha zvyšovať ich sebavedomie a aj tým podporovať ich iniciatívy v hospodárskom i vo verejnom živote.
Organizuje pre ženy motivačné workshopy. Už dva roky beží jeho program mentoringu. V rámci neho úspešné podnikateľky odovzdávajú svoje skúsenosti začínajúcim podnikateľkám.
Združenie umožňuje medzinárodnú výmenu skúseností, pripravuje stretnutia s významnými zahraničnými osobnosťami.
V súčasnosti má 172 členiek, ktoré sú súčasne aj členkami ôsmich jej klubov.
Činnosť klubov sa prispôsobuje špecifikám jednotlivých regiónov. Sú miestom výmeny skúseností i bezplatného poradenstva.

Jazykové a prekladateľské centrum Elvíry Chadimovej sa rozrástlo o súkromné gymnázium v Bratislave s pracoviskami v Kežmarku, Martine a Nitre. Snímka hn/Štefan Laktiš

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Foto týždňa -- Úsmev do sveta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 13:16