StoryEditor

Trhy zatiaľ novej vláde neveria

17.07.2006, 00:00
Slová premiéra Fica na pôde NBS o pokračovaní v prípravách na prijatie eura podľa schváleného harmonogramu investorov nepresvedčilil, zahraničie čaká na programové vyhlásenie a na prvé kroky nového kabinetu.

Slovenská koruna ostáva slabá aj napriek štvrtkovým vyhláseniam premiéra Roberta Fica na pôde Národnej banky Slovenska o pokračovaní v prípravách na prijatie eura podľa schváleného harmonogramu. Je pravda, že tesne po týchto vyhláseniach sa koruna mierne posilnila, ale počas nasledujúcich pár hodín sa dostala na osemmesačné minimum - 38,830/880 (na vyšších úrovniach bola pred ohlásením vstupu do ERM2). Vyzerá to tak, že trhy novej vláde neveria. "Na ďalšie posilnenie koruny budú potrebné konkrétne kroky novej vlády, aby účastníci trhu začali veriť, že naplnenie cieľa pre vstup do eurozóny je reálne," myslí si analytička Tatra banky Bibiana Valachová. Ďalšie oslabovanie sa našej meny k 39 korunovej úrovni očakáva aj díler jednej z londýnskych bánk až dovtedy, kým zahraniční investori neprestanú opúšťať trh. "Myslím si, že Ficovi nechajú trhy ešte nejaký čas, aby ich presvedčil o svojich vyhláseniach, lebo pochybnosti voči jeho politike pretrvávajú, čo bude držať korunu nízko," vyjadrila sa pre agentúru Reuters Lucia Bethelová, menová strategička Royal Bank of Scotland. "Štvrtkové uistenia premiéra trhy nepresvedčili. Najmä vzhľadom na to, že Robert Fico je novou osobou v exekutíve a trhy preto čakajú na potvrdenie jeho vyhlásení a na konkrétne činy novej vlády," uviedol analytik Patria Finance David Marek.

Vplyv regiónu
"Druhým závažným dôvodom, prečo zatiaľ neprišla priaznivá reakcia trhu na ubezpečenia Roberta Fica, je situácia v stredoeurópskom regióne," dopĺňa hodnotenie reakcií trhu hlavný ekonóm Raiffeisenbank, Pavel Mertlík. Zmeny na poste ministra financií v Poľsku v súvislosti so smerovaním novej vlády pod vedením strany Právo a Spravodlivosť (PiS) vyvolávajú obavy investorov o ekonomiku krajiny a poľský zlotý sa oslabuje. Podobne pretrváva nedôvera aj voči sľubom maďarskej vlády v súvislosti s jej plánmi na zníženie rozpočtového deficitu. Politická neistota je po voľbách aj v Česku, a tak meny celého regiónu, ktorého súčasťou je aj slovenská koruna, stratili dôveru investorov a oslabujú. "Schopnosť ovplyvniť kurz slovenskej meny jednorazovými vyhláseniami aj keď pozitívnymi je za takejto situácie nízka," dodáva Metrlík.

Na vlne výpredajov
Aj díler ČSOB, Róbert Hakszer, ako jeden z hlavných dôvodov oslabovania sa slovenskej koruny považuje negatívny vývoj na devízovom trhu v strednej Európe. Z obchodovania na trhu je zrejmé, že zahraničné banky začali predávať slovenskú korunu po vytvorení novej vládnej koalície. Vládny trojlístok je pre zahraničie neakceptovateľný, vyhlásenia nového premiéra ich nedôveru neodstránilo. Predajom korún sa zahraničným investorom podarilo oslabiť jej kurz. Intervencie NBS, ktoré bránia ďalšiemu poklesu kurzu, im vyhovujú. "Samozrejme aj oni poznajú stav devízových rezerv centrálnej banky a podľa týchto čísiel a očakávaní, pri akom kurze zasiahne centrálna banka, riadia svoje predaje," myslí si Hakszer.

Kurz slovenskej koruny oproti euru v minulom týždni

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:47