StoryEditor

Svetové akciové trhy

26.03.2007, 00:00

Bol to veľmi úspešný týždeň pre akciové trhy v Amerike a indexy sa vďaka viac ako trojpercentnému rastu dokázali znova dostať do pozitívneho teritória v tomto roku. Pozornosť všetkých obchodníkov bola obrátená na dvojdňové zasadnutie americkej centrálnej banky, na ktorom sa rozhodovalo o úrokových sadzbách. Fed ponechal úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, čo sa očakávalo, optimizmus však spôsobilo zmiernenie rétoriky o vývoji monetárnej politiky v tomto roku. Trhy sa prestali obávať jej ďalšieho sprísňovania a rastúca nádej, že v druhom polroku by dokonca mohli sadzby klesnúť, spôsobila, že indexy mali najúspešnejší týždeň za niekoľko mesiacov. Podporným faktorom rastu boli aj správy z realitného sektora, ktorý sa podľa posledných údajov dostáva z útlmu, takisto už opadla vlna zlých správ o nesplácaných hypotékach. Dôležitý je však aj vývoj inflácie, na ktorú Fed kladie najväčší dôraz. Cena ropy sa dostala nad 62 dolárov za barel, a tak ako jeden z jej najdôležitejších faktorov prináša mierne obavy a krotí prílišný nákupný záujem. Onedlho sa skončí prvý kvartál, firmy budú reportovať výsledky, a tak sa dá očakávať zvýšená volatilita.
Mierne odlišný pohľad na vývoj inflácie v eurozóne v porovnaní s Amerikou prezentoval prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Vo svojom prejave zdôraznil inflačné riziko a naznačil pripravenosť ECB znova zvýšiť úrokové sadzby aj napriek tomu, že ich už nedávno zvýšila. Vďaka minuloročným prudkým pohybom v cenách energií sa dá očakávať, že inflačné dáta budú veľmi rozkolísané, a tak ECB bude veľmi opatrne hodnotiť ich krátkodobé hodnoty a skôr sa sústredí na celkový vývoj. Prekvapenie na trhy priniesla správa zo zasadnutia Bank of England (BoE), ktorá ešte začiatkom marca ponechala úrokové sadzby nezmenené, avšak v rozpore s očakávaním sa našiel hlas jedného z členov BoE, ktorý už hlasoval za ich zníženie, pričom v zdôvodnení uviedol priaznivý vývoj inflácie aj trhu práce. Aktuálne zverejnený index spotrebiteľských cien však dosiahol prekvapujúco vysokú hodnotu, čo optimizmus v Británii skrotilo. Rast trhov v Amerike pomohol nemeckému indexu DAX vystreliť o takmer päť percent, londýnsky FTSE 100 narástol taktiež o pôsobivých 3,4 percenta.
Aj napriek tomu, že v Japonsku sa pre sviatok obchodovalo iba štyri dni, dokázal index Nikkei 225 narásť o 4,4 percenta. Pozitívom je rast ceny pozemkov, ktorých cena stúpla po prvýkrát od prasknutia realitnej bubliny v roku 1990. Vzájomná pozitívna prepojenosť vývoja ceny pozemkov a spotrebiteľských výdavkov prináša dobré správy pre ekonomiku, ktorej problémy spôsobovali práve extrémne nízka inflácia či až deflácia a aj slabý domáci dopyt, ktorý nútil výrobcov svoj tovar exportovať do zahraničia, keďže svoje výrobky nevedeli predať na domácom trhu. Japonskí exportéri tak boli závislí od svetového dopytu, ale súčasne aj vývoja jenu. Požiadavky medzinárodných inštitúcií, naposledy počas minulého týždňa, to bol Medzinárodný menový fond, ktoré protestovali proti slabému jenu, tak znižovali zisky exportérov, a tí reagovali útlmom výroby. Preto predpoklady na oživenie domácej spotreby predstavujú vítaný impulz pre japonskú ekonomiku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 12:34