StoryEditor

Fico chce zamestnancom zvyšovať odvody

18.05.2006, 00:00
Vyššie zdravotné odvody pre zamestnancov, nižšie pre zamestnávateľov. S takouto víziou najnovšie prichádza opozičný Smer-SD. Z platu 10-tisíc korún dnes odvádza na zdravotné poistenie zamestnanec 400 Sk a zamestnávateľ za neho ďalších tisíc korún. Ak by prešiel návrh Smeru, zamestnancovi by stúpli odvody na 500 až 600 Sk, zamestnávateľovi by, naopak, klesli na 900 až 800 Sk.

Vyššie zdravotné odvody pre zamestnancov, nižšie pre zamestnávateľov. S takouto víziou najnovšie prichádza opozičný Smer-SD. Z platu 10-tisíc korún dnes odvádza na zdravotné poistenie zamestnanec 400 korún, zamestnávateľ za neho platí ďalšiu tisícku. Ak by prešiel návrh Smeru-SD, zamestnancovi by stúpli odvody na 500 až 600 korún. Naopak, zamestnávateľ by si naopak polepšil o 900 až 800 korún. Strana Roberta Fica totiž navrhuje prerozdeliť percentuálny pomer zdravotných odvodov zo 4 (zamestnanec) ku 10 (zamestnávateľ) na 5 ku 9, prípadne až na 6 ku 8. "Udiať by sa tak malo v horizonte najbližších piatich až desiatich rokov," hovorí odborník na zdravotné poistenie Marián Kováčik, spoluautor návrhu koncepcie rozvoja zdravotníctva, ktorú včera predstavil Smer-SD.

Menej v peňaženke
Experti však upozorňujú na riziká. "Ak by sa zároveň nepredefinovala aj hrubá mzda zamestnanca, síce by sa znížili náklady na prácu, ale tiež by klesli aj reálne príjmy občanov," reaguje analytik Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka. Toto riešenie však nepovažuje za systémové. Podľa externého poradcu ministerstva zdravotníctva Jozefa Mihála ide o typický účtovný trik, "ktorým sa nenápadne vyťahujú peniaze z vreciek občanov, a pritom sa dá tváriť, že sa nič nedeje". Varuje -- čím väčšia časť odvodov by prechádzala na zamestnanca, tým viac bude platiť a o to menej peňazí bude v konečnom dôsledku mať. "Ak by sme to hypoteticky dotiahli až do štádia, že by zamestnanec odvádzal celých 14 percent, pričom by sa mu hrubá mzda zvýšila o odvod zamestnávateľa, aj tak by platil viac ako doteraz," vysvetľuje Mihál. Pri základe 10-tisíc Sk zaplatia firma aj zamestnanec spolu odvody 1 400 Sk. Ak by sa hrubá mzda zvýšila na 11-tisíc (teda o odvod zamestnávateľa), zamestnanec by platil celých 14 percent -- teda 1 540 Sk.

Bez efektu?
Smer-SD tvrdí, že je to vec verejnej diskusie a ekonomického zváženia. "Javí sa však, že takáto zmena by mohla viesť k zvýšeniu zamestnanosti, a tým sekundárne k nárastu zdrojov v systéme," uvádzajú autori koncepcie na čele s podpredsedom strany Pavlom Paškom. Peniaze, ktoré zamestnávateľ ušetrí na znížených odvodoch, môže podľa nich investovať do nových pracovných miest. Čo na to zamestnávatelia? Takýto návrh podľa nich nič nerieši. "Preferujeme znižovanie odvodového zaťaženia a akékoľvek zmeny v ich prerozdeľovaní v rámci existujúcej štruktúry považujeme za nesystémové. Neprinesú žiaden efekt," povedal pre HN šéf Republikovej únie zamestnávateľov Anton Jura.

Súperi nemajú pre Smer-SD pochopenie
Pre úvahy Smeru nemajú pochopenie ani politickí súperi. "Je to príliš nereálne a sofistikované. Navyše ani sekundárny nárast zdrojov nie je istý, skôr teoretický," domnieva sa zdravotnícky expert KDH Ján Bielik. Smeru pripomína, že takýto návrh je v rozpore so základnými tézami ľavicovo orientovanej strany, pretože znižuje reálne príjmy občanov. Ich výšku pritom Smer často kritizuje s tým, že "prevažná väčšina Slovákov zarába 8- až 12-tisíc korún". Podľa Milana Urbániho z ĽS-HZDS je takéto riešenie absolútne nesprávne. "Treba podporiť podnikateľov, zvýšiť platy aj zamestnanosť, a tým aj objem odvodov do zdravotníctva. To je jediná cesta."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 23:02