StoryEditor

Autá terčom poistných podvodov

02.02.2005, 23:00

Poistní podvodníci sa vo svojich pokusoch najviac zameriavajú na autá. Veľká väčšina odhalených prípadov sa týka práve povinného a havarijného poistenia vozidiel.
"Pre mnohých to predstavuje rýchly zisk a odškodnenia bývajú vysoké," povedal šéf zastrešujúcej organizácie systému poistenia áut, Slovenskej kancelárie poisťovateľov -- Imrich Fekete. Podľa svetových štatistík je zhruba 14 percent všetkých poistných prípadov, ktoré klienti nahlásia, podvodom. Pri motorových vozidlách je to ešte horšie. Vyše tretiny odškodnenia za zaznamenané škody je vymáhaných neoprávnene. Podľa Feketeho je podobná situácia aj na Slovensku.
Napríklad Česká poisťovňa -- Slovensko eviduje za minulý rok poistné podvody za vyše 70 miliónov korún. "Z toho až 80 percent pokusov súviselo s poistením áut, zvyšok tvorilo poistenie majetku," konštatovala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Gazdová. Z celkového počtu nahlásených poistných udalostí bola desatina podvodov. ČSOB Poisťovňa za vlaňajšok zaznamenala 30 prípadov. Hovorca firmy Emil Mitro však upozorňuje, že nie všetko je možné klasifikovať ako podvod. Môžu to byť aj udalosti, ktoré sú nahlásené, ale
nie vždy spĺňajú kritérium poistnej udalosti.
Niektoré poistné podvody vznikajú už pri uzatváraní zmlúv. Klient uzatvorí poistenie a o pár dní nahlási poistnú udalosť, ktorá sa však stala ešte pred uzatvorením poistenia. Poisťovňa preto sleduje i prípady, kedy poistná udalosť nastane, do jedného mesiaca od uzatvorenia zmluvy. Medzi klasický prípad patrí viacnásobné poistenie vozidla. Vtedy klient poistí svoje auto vo viacerých poisťovniach a vymáha si plnú náhradu škody od všetkých. Niekedy je nehoda len nafingovaná. V takomto prípade sú kľúčoví likvidátori a na nich je odhalenie podvodníka. "Následne sa podozrivými prípadmi zaoberajú vyšetrovatelia poisťovne," spresnila postup Gazdová. Pri podozrení spočíva práca vyšetrovateľov v zbieraní a vyhodnocovaní faktov. Na ich základe poisťovňa požiada klienta, aby odstúpil od nároku na poistné plnenie. V prípade, že občan odmieta priznať pokus o poistný podvod a zriecť sa peňazí, môže podať poisťovňa oznámenie orgánom činným v trestnom konaní. Približne polovica prípadov z Českej poisťovne -- Slovenska skončila na polícií. Poistný podvod je na Slovensku trestný čin, pri ktorom hrozí odňatie slobody od jedného do desiatich rokov v závislosti od výšky škody.
Jedným zo spôsobov ako obmedziť nespravodlivo vyplácané odškodnenia je zavedenie centrálneho registra. Databáza škôd a havárií spôsobených motorovými vozidlami by mala utlmiť poistné podvody. Predkladateľ návrhu novely zákona, poslanec za stranu ANO Jirko Malchárek predpokladá, že znížením podvodov o desatinu by sa ušetrilo zhruba 600 miliónov korún. Vytvorenie elektronického centrálneho registra so zoznamom nevyhnutných údajov o dopravných nehodách je aj podmienkou Európskej únie. Tento krok však vláda minulý mesiac zamietla. Ministerstvo financií chce totiž pripraviť vlastné riešenie. Definitívny verdikt však vyriekne parlament, ktorý v druhom čítaní môže Malchárkov návrh prijať alebo zamietnuť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:17