StoryEditor

Rekordy padali aj v závere roka

01.01.2007, 23:00
Úspešný rok svetových akciových trhov v jeho samom závere korunovala reťaz rekordných výsledkov. Nové úspechy oslavovali na burzách v New Yorku, Hongkongu, Južnej Kórei, Austrálii aj Indonézii

Úspešný rok svetových akciových trhov v jeho samom závere korunovala reťaz rekordných výsledkov. Nové úspechy oslavovali na burzách v New Yorku, Hongkongu, Južnej Kórei, Austrálii aj Indonézii. Dôkazom toho je napríklad globálny index MSCI ACWI, ktorý sleduje akciové trhy 48 vyspelých a rozvíjajúcich sa štátov, dosiahol rekord 368 bodov a v uplynulom roku stúpol o 19 percent.
Dow Jones cez 12 500
Najsledovanejší akciový index Dow Jones Industrial Average v strede uplynulého týždňa prvýkrát v histórii prekročil hranicu 12 500 bodov. Bolo to minuloročné 22. druhé pokorenie historického maxima. Za posilnením stálo niekoľko príčin. Dôležitým dôvodom je celková výkonnosť americkej ekonomiky. "Tento rok je rast indexu Dow Jones skôr o ekonomických argumentoch, keďže výsledky amerického hospodárstva sú celkom dobré vzhľadom na fázu, v ktorej sa nachádza," hovorí portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Šošovička. Hoci sa hospodárstvo USA spomaľuje, tempo nie je až také výrazné, aby odradilo investorov. Treba tiež pripomenúť, že vzostup akciových indexov podporili aj dobré trištvrteročné hospodárske výsledky firiem a ich očakávané vyššie koncoročné zisky. Tohtoročná vlna akvizícií bola ďalšou príčinou rastu dôvery investorov. Za pohybom nad rekordnú úroveň však stáli konkrétne udalosti. Burza New York Stock Exchange zažila naozaj zaujímavé obchodovanie. Na každú klesajúcu akciu totiž pripadlo päť ziskových. Vzostup zaznamenali automobilky, keďže znižujúca sa cena ropy sa môže prejaviť vo vyššom dopyte po automobiloch a zároveň odstraňuje inflačné tlaky na ekonomiku. Najväčší výrobca vozidiel GM získal 2,8 percenta. Stúpli aj akcie spoločnosti Ford Motor po stretnutí jej šéfa s vedením japonskej automobilky Toyota. To prispelo k špekuláciám, že obe firmy môžu začať spoluprácu. Darilo sa aj stavebným firmám po zverejnení údajov o predaji nových domov, ktorý sa medziročne zvýšil o 3,4 percenta. Podľa ekonómov môže osobná spotreba hrať väčšiu rolu v ekonomickom raste pri znižujúcej sa výrobe. Zvyšok týždňa však index nepokračoval v posilňovaní. Investori vyberali zisky, a tak sa indikátor v posledný deň roka zastavil na čísle 12 463 bodov. Za rok sa nakoniec zhodnotil približne o 16 percent.
Ázia a Európa
Ázijské krajiny zažili najrušnejší týždeň. Index honkonskej burzy Hang Seng sa prvýkrát v histórii vyškriabal nad 20 000 bodov. Na Filipínach sa akcie dostali na takmer desaťročné rekordné hodnoty. Najlepší výsledok v posledný deň obchodovania dosiahol aj kórejský index KOSPI. Záverečná hodnota 1 434 bodov priniesla celoročné zhodnotenie o štyri percentá. Investori očakávajú aj v novom roku pokračovanie v dobrej výkonnosti ázijských akcií.
V Európe akcie nenabrali záverečný dych a pri nízkych objemoch podali zmiešané výkony. Posledný týždeň však nič nezmenil na skutočnosti, že z celoročného hľadiska sa európske trhy celkovo posilnili o 16 percent. Medzi národnými indexmi najväčší prírastok, 22 percent, zaznamenal nemecký DAX. Nasledoval francúzsky index CAC 40 s posilnením o 17,5 percenta a britský FTSE 100, ktorý vzrástol o necelých 11 percent.

Psychológia v závere
Z psychologického hľadiska by akciové trhy na záver roka mali byť pod vplyvom "vianočného rastu". Fondy koncom roka zverejňujú svoje investície, ak majú voľné prostriedky, nakúpia za ne akcie, pričom ďalšie aktíva nepredávajú. "Investori očakávajú koncoročný rast a akcie nakupujú v predstihu. Posledný štvrťrok preto patrí k tradične najlepším obdobiam na akciových trhoch," hovorí Patrik Rybanský, portfóliový manažér Tatra Asset Managementu. "Posledných päť dní roka a prvé dva dni nového patria tradične k dňom s najvyšším objemom obchodov a v týchto dňoch trh väčšinou výrazne rastie. V súčasnosti prevažuje optimistické presvedčenie, že bude dobrý január," povedal pre agentúru Reuters Jim Hardesty z firmy Hardesty Capital Management.
Šošovička analyzoval výkonnosť indexu Dow Jones za posledných 50 rokov a porovnal celoročnú a decembrovú výkonnosť. Z porovnania prekvapujúco vyplynulo, že v 33 prípadoch sa index správal v decembri rovnako ako v rámci celého roka. V ôsmich prípadoch išla decembrová strata proti ročnému zhodnoteniu a, naopak, deväťkrát stál zisk v decembri proti celoročnej strate.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:10