StoryEditor

Po textile bude problémom aj oceľ

01.11.2005, 23:00
Silná ekonomická expanzia Číny nie je azda nikde citeľnejšia ako na komoditných trhoch. Obrovský dopyt krajiny po kovoch, mineráloch a palivách vytlačil ich ceny do výšok a zabezpečil rekordné zisky spoločnostiam, ktoré ich ťažia a spracovávajú. Doteraz bola Čína charakteristická exportom priemyselných tovarov, čo bolo aspoň sčasti kompenzované silným dovozom surovín. Keď začne exportovať komodity tak ako základné tovary, obchodné napätie sa môže iba prehĺbiť. Po textile sa tak ďalším kameňom úrazu môže stať oceľ.

Silná ekonomická expanzia Číny nie je azda nikde citeľnejšia ako na komoditných trhoch. Obrovský dopyt krajiny po kovoch, mineráloch a palivách vytlačil ich ceny do výšok a zabezpečil rekordné zisky spoločnostiam, ktoré ich ťažia a spracúvajú. Najjednoduchším príkladom je ropa, ktorej súčasné ceny, na rozdiel od predchádzajúcich nárastov, nespôsobuje pokles ponuky na trhu, ale do veľkej miery silný dopyt viacerých gigantov, ako Čína alebo India.
Čína sa často označuje za nenásytného konzumenta komodít, ale ako sa vláda snaží zamedziť prehriatiu niektorých častí ekonomiky, spotreba vybraných komodít sa spomalila alebo aj znížila. Podľa Dong Taoa, hlavného ekonóma Credit Suisse First Boston (CSFB), v Ázii je tohtoročný dopyt Číny po rope len o 2 percentá nad minuloročným, v prípade hliníka dokonca klesol o 5 percent. Analytici pritom očakávali pri oboch komoditách rast o 6 -- 7 percent, uviedol týždenník Economist. Aj napriek tomu je rast HDP Číny stále silný, keď prekračuje 9 percent.
Oslabený dopyt sa odrazil aj v cenách daných komodít. Čína sa navyše postupne stane čistým exportérom niektorých materiálov, ako napríklad oceľ. Dnes spotrebuje asi tretinu svetovej produkcie ocele, keď dopyt rastie približne o 20 percent ročne. Produkcia Číny sa však zvyšuje ešte rýchlejšie, asi o 30 percent, čoho výsledkom bude, že v tomto roku by mala krajina vyviezť rovnaké množstvo ocele ako doviezť. V roku 2006 by už mala dosiahnuť prebytok okolo 9 miliónov ton, ktorý by sa mal ďalej zvyšovať, tvrdí Trina Chen, analytička z CSFB, ktorú oslovila agentúra Bloomberg. Tento obrat už zasiahol aj ceny ocele. Z vrcholu zo začiatku roka sa prepadli o tretinu.
Rastie aj produkcia iných komodít ako hliník. Analytici však upozorňujú, že oslabený dopyt netreba preceňovať. Čína má stále veľký záujem o komodity ako uhlie, meď či urán.
Pri niektorých surovinách odráža súčasný pokles dopytu skôr revíziu zásob. Napríklad spotreba hliníka klesla sčasti preto, že výrobcovia automobilov sa zbavujú svojich zásob, uviedol Economist.
Zároveň sa očakáva nová vlna vo výstavbe. Vláda je však tentoraz pokojnejšia ako vo svojej poslednej správe, keďže je menší podiel v stavebníctve financovaný z požičaných peňazí. Boom nepochybne podporí príprava na olympijské hry v roku 2008.
Celý tento vývoj môže, podľa analytikov, prehĺbiť nerovnováhu v obchodných vzťahoch. Doteraz bola Čína charakteristická exportom priemyselných tovarov, čo bolo aspoň sčasti kompenzované silným dovozom surovín. Keď začne exportovať komodity tak ako základné tovary, obchodné napätie sa môže iba prehĺbiť. Po textile sa tak ďalším kameňom úrazu môže stať oceľ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:03