StoryEditor

Hedgeové fondy znervózňujú ministrov

12.02.2007, 23:00
Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G7 chcú znížiť riziká, ktoré prinášajú hedgeové fondy a dohodli sa na ďalších konzultáciách týkajúcich sa týchto slabo regulovaných kapitálových fondov.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G7 chcú znížiť riziká, ktoré prinášajú hedgeové fondy a dohodli sa na ďalších konzultáciách týkajúcich sa týchto slabo regulovaných kapitálových fondov. Podľa nich je odvetvie spravujúce 1,4 bilióna dolárov málo transparentné. Hoci sa na sprísnení ich regulácie ministri nedohodli, hedgeové fondy neuniknú dôkladnej analýze.

Fondy prejdú analýzou
Nemecký minister financií Peer Steinbrück zaradil otázku regulácie hedgeových fondov, pretože ich prípadné zlyhanie môže narušiť a rozkolísať globálne finančné trhy. "Pri silnom raste hedgeových fondov a vzhľadom na nástroje, s ktorými obchodujú, musíme byť ostražití," uvádzajú v komuniké ministri siedmich najvyspelejších krajín. Šéfovia rezortov financií zadali Fóru finančnej stability pri Banke pre medzinárodné zúčtovanie do mája vypracovať správu o potenciálnych rizikách hedgeových fondov.

Nemci zmiernili rétoriku
Podľa prieskumu nemeckej asociácie správcov aktív sa domáci investori viac boja kolapsu hedgeových fondov ako terorizmu či prírodných katastrof. Kancelárka Angela Merkelová v januári vyhlásila, že hoci Nemecko netúži po "regulačných orgiách", trhy potrebujú väčšiu transparentnosť hedgeových fondov. Nemci na stretnutí G7 od prísnej regulácie ustúpili. "Budeme spolupracovať na najlepších zásadách činnosti hedgeových fondov," povedal Steinbrück. Šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet podporil spontánne normy a kódexy, ktoré by si odvetvie malo vytvoriť samo. To sa zapáčilo krajinám, ktoré sa takými fondmi zaoberajú najviac - USA a Veľkej Británii. Tie podporujú samoreguláciu hedgeových fondov, hoci americký minister financií Henry Paulson konštatoval, že fondy si "zasluhujú väčšiu pozornosť" a podporuje medzinárodnú iniciatívu na ich sprehľadnenie.

Driemajúce riziko
Hedgeové fondy sú súkromné kapitálové fondy, ktoré na zníženie rizika a znásobenie výnosu používajú množstvo často rizikových nástrojov, ktoré pomocou pákového efektu môžu zvýšiť výnos, ale rovnako aj stratu. Tieto fondy sa stávajú najväčšími a najdôležitejšími hráčmi na finančnom trhu, pričom sa za osem rokov sa ich objem strojnásobil. Politici sa boja, že zlyhanie fondov môže ohroziť stabilitu ich veriteľov, ktorými sú najväčšie investičné banky. To by sa následne odrazilo v chaose na hlavných finančných trhoch.
K takejto situácii už došlo, keď zlyhanie fondu Long Term Capital Management, ktorý v roku 1998 prišiel o 4,6 miliardy dolárov, riešila americká centrálna banka. Minulý september sa fondu Amaranth Advisors "podarilo" vyprodukovať stratu 6,6 miliardy dolárov pri zlých investíciách do zemného plynu. Fond nakoniec prevzali spoločnosti Citadel Investment Group a JPMorgan Chase. Keď americkí federálni regulátori oznámili, že strata nepoškodila trhy, podporili tých, ktorí sú proti priamej regulácii.

Hedgeové fondy u nás
Pod hedgeové fondy spadá široká škála produktov s rôznymi stratégiami investovania. "V intenciách zákona o kolektívnom investovaní sú niektoré zo stratégií hedgeových fondov realizovateľné. Sú to napríklad rôzne arbitrážne
stratégie či nákup rizikovejších aktív typu dlhopisov s vysokým výnosom alebo ,lacných' akcií. Do istej miery možno používať aj long-short stratégiu alebo rôzne derivátové stratégie," hovorí portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Šošovička.

Hedgeový fond - súkromný spravidla zatvorený investičný fond, ktorého správca má významný podiel na výkonnosti fondu (väčšinou 20 percent ročne) plus poplatok za správu aktív. Fond je organizovaný ako obmedzené partnerstvo pre bohatých jednotlivcov a inštitúcie. Hlavným cieľom je chrániť kapitál investorov pomocou pozícií, ktorých návratnosť prísne nesúvisí s bežne používanými nástrojmi finančných trhov. Patria sem pákové obchody, krátke pozície, množstvo derivátov a iných hedgingových techník, ktoré majú znížiť riziko a zvýšiť výnos.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 08:03