StoryEditor

Dolár takmer zlomil rekord

20.10.2005, 00:00
Zelená bankovka sa včera oproti spoločnej európskej mene dostala na dosah šiestich bodov od svojho tohtoročného maxima. Na devízovom trhu sa euro na chvíľu vymieňalo iba za 1,1874 dolára, čo bolo najmenej od júla, kedy sa kurz dostal až na 1,1868 USD/EUR.

Zelená bankovka sa včera oproti spoločnej európskej mene dostala na dosah šiestich bodov od svojho tohtoročného maxima. Na devízovom trhu sa euro na chvíľu vymieňalo iba za 1,1874 dolára, čo bolo najmenej od júla, keď sa kurz dostal až na 1,1868 USD/EUR. Za náhlym, asi 60-bodovým posilnením americkej meny počas včerajšieho rána stáli predchádzajúce jastrabie vyjadrenia reprezentantov americkej centrálnej banky, ktorá naznačila možné ráznejšie zvyšovanie úrokov. Jeden z nich dokonca naznačil možnosť vyššej koncovej, resp. neutrálnej úrokovej sadzby, pri ktorej HDP rastie dlhodobo stabilným tempom, poháňaným rastom produktivity, nie zvyšovaním cien.
Ak sa vlna zvyšovania cien energií, ktorú do USA vyslali hurikány Katrina a Rita, premietne do jadrovej inflácie, Federálny rezervný systém (Fed) bude musieť zvyšovať úroky rýchlejším tempom. V utorok to uviedol druhý muž americkej centrálnej banky Roger Fergusson. Ak by však došlo k ohrozeniu tempa rastu hospodárstva, strážca menovej politiky je pripravený pri raste úrokov prižmúriť oči. Ako uviedol Fergusson, politika banky sa bude odvíjať od prichádzajúcich makroekonomických dát. Myslí si, že zvýšené náklady na energie na budúci rok zvýšia mieru jadrovej inflácie zhruba o 0,5 %. "Zatiaľ som presvedčený, že naša politika ustupovania od stimulujúcej fiškálnej politiky (t. j. politiky nízkych úrokov) tzv. postupným tempom je prospešná cenovej stabilite i maximálnemu možnému udržateľnému hospodárskemu rastu," povedal Fergusson. Postupné (measured) tempo sa pritom u obchodníkov v tomto cykle menovej politiky Fed zažilo ako zvyšovanie úrokov pravidelne na každom zasadnutí o 0,25 percentuálneho bodu. Na dôvažok jeho kolegyňa z centrálnej banky Janet Yellenová, ktorá v minulosti bola skôr "opatrne skúpa" na jastrabie vyjadrenia, označila súčasnú výšku základnej úrokovej sadzby za výber z dolnej časti pásma, ktoré ona považuje za neutrálne úrokovú mieru. Úroky v USA pritom naposledy stúpli z 3,5 na 3,75 %. Yellenová podľa agentúry AFX očakáva neutrálnu sadzbu niekde v rozmedzí od 3,5 až do 5,5 %!
Okrem jastrabích vyjadrení ľudí z americkej centrálnej banky, ktoré hrajú do karát posilňovaniu dolára, sa o zhodnotenie zelenej bankovky postarali aj údaje o kapitálových tokoch. Podľa ministerstva financií kapitálový tok do USA v auguste dosiahol 91,3 mld. USD, čím zhruba o tretinu prekročil obchodný deficit za uvedený mesiac, ale aj očakávania investorov. Po zhodnotení dolára blízko k tohtoročným maximám nastal výber ziskov. Mnohí ho odôvodňovali jastrabími vyjadreniami Európskej centrálnej banky, ktorá sa takisto obáva inflácie. Jej kroky v podobe zvyšovania úrokov z aktuálnej úrovne 2 % však trh očakáva až v budúcom roku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:47