StoryEditor

Akcie padali najmä v strednej Európe

21.06.2006, 00:00
Národná banka Slovenska si dá podľa analytikov v úprave úrokov do konca júna pauzu, no v horizonte jedného až troch mesiacov sadzby zvýši o 0,25 až 0,50 percenta.
Akcie strednej a východnej Európy nezostali povesti rizikovej investície nič dlžné ani v uplynulom týždni, keď v priemere po prepočte na koruny stratili 2,63 percenta. Dôvodom bol podľa Miroslava Čámeka, portfóliového manažéra Across Investment Services, pokračujúci odchod investorov z rozvíjajúcich sa trhov. "Ruským akciám k poklesu pomohla aj nižšia cena ropy na svetových trhoch. V eurách fondy strednej a východnej Európy za týždeň v priemere prerobili 2,9 percenta," dodáva Čámek.

Maďarskom hýbe politika
V Maďarsku vyvolalo negatívne reakcie najmä predstavenie vládneho balíčka na ozdravenie ekonomiky. Avizované zvýšenie daní a odvodov potopilo budapeštiansky index BUX o 8,4 percenta. Dôveru investorom nepridalo ani zníženie ratingu našich južných susedov zo strany agentúry Standard & Poor´s. Najväčšie výkyvy však podľa Kataríny Antoničovej, portfóliovej manažérky Investičnej a Dôchodkovej, zaznamenal český trh. "Najprv stratil 5,4 percenta a následne o 9,6 percenta vzrástol, vďaka čomu ako jediný v regióne týždeň ukončil v kladných číslach," opisuje Antoničová.

Región ako celok už neplatí
Pražská burza podľa Vladimíra Ravingera, portfóliového manažéra ČSOB Asset Managementu, postupne doháňa svojich konkurentov v regióne, ktorým od začiatku roka nestačila. Investorov prilákali najmä priaznivé ceny akcií a stabilný až pozitívny výhľad do budúcnosti. "Aj z aktuálneho vývoja vidno, že investori už k trhom a jednotlivým spoločnostiam nepristupujú rovnako, ale vyberajú si podľa ich atraktivity. V najbližších dňoch až týždňoch sa dá očakávať skôr stagnácia regiónu pre pretrvávajúcu neistotu na svetových trhoch," predpokladá Ravinger.

Sadzby NBS pôjdu hore
Sobotňajšie voľby, nervozita v regióne a medziročná májová inflácia 4,8 percenta. Faktory, ktoré sa podpísali pod oslabenie koruny na najnižšiu úroveň od novembra 2005 aj pod mierne znehodnotenie na dlhopisovom trhu a tým aj miernu stratu korunových dlhopisových fondov. Tie za uplynulý týždeň v priemere prerobili 0,05 percenta. "K stabilizácii by zrejme prispelo, ak by vznikla vláda, ktorá nebude zásadným spôsobom meniť reformy," pripomína Ravinger.
Dlhopisové fondy však môže negatívne ovplyvniť ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb Národnou bankou Slovenska, na čo má centrálna banka vzhľadom na výšku rastu spotrebiteľských cien dosť dôvodov. "Podľa posledného prieskumu agentúry Reuters na jún, ani jeden z deviatich oslovených analytikov nepredpokladá zmenu sadzieb na najbližšom utorkovom zasadnutí bankovej rady NBS. V horizonte jedného až troch mesiacov by však mohlo dôjsť k rastu sadzieb o 25 až 50 bázických bodov," tvrdí Peter Herman, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. Pri ďalšom rozhodovaní centrálnej banky bude podľa neho dôležitý jednak vývoj inflácie, ako aj vývoj kurzu slovenskej koruny. Posilňovanie domácej meny totiž znižuje infláciu, a tým aj tlmí prípadný rast sadzieb NBS.

Stabilizácia v Amerike
Po dvoch týždňoch prudkých výpredajov sa situácia na amerických akciových trhoch stabilizovala. Prejavilo sa to aj na korunovej výkonnosti amerických akciových fondov, ktoré týždeň ukončili zhodnotením 0,56 percenta. Trhy sa však podľa slov Antoničovej k rastu neobrátili hneď začiatkom týždňa. Prvé dva dni totiž pokračovali v predchádzajúcom trende a prudko strácali, v čom ich podporili najmä negatívne inflačné dáta. Trh ťahali nadol podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu Jaroslava Kardoša aj akcie spoločností finančného sektora (JPMorgan Chase) a producentov základných surovín (Alcoa Inc), ktorých zisk by mohli najviac poznačiť vyššie náklady na refinancovanie a spomalenie ekonomického rastu. Zásadný obrat prinieslo až vyjadrenie šéfa Fedu Bena Bernankeho, podľa ktorého sa ekonomický rast síce spomaľuje, ale hospodárstvo USA naďalej expanduje.

Západná Európa straty nevymazala
Horšie sa so stratami na burzách vyrovnali európske akciové fondy. Tie sa síce snažili prispôsobiť americkým burzovým parketom, ale štvrtková rastová rely nedokázala vyvážiť predchádzajúce a nasledujúce poklesy. Najmenší pád podľa Antoničovej zaznamenal britský trh, a to napriek dvom veľmi negatívnym správam. Inflácia krajiny totiž v máji vzrástla nad očakávania centrálnej banky a nezamestnanosť dosiahla štvorročné maximum. Zvyšok regiónu poskytol zmiešané správy, k najvýznamnejším patrilo zvýšenie odhadu rastu francúzskej ekonomiky na 0,7 percenta, pokles indexu ekonomických očakávaní ZEW a spomalenie priemyselnej produkcie eurozóny.

Priemerné týždenné výnosy fondov (v Sk k 16. 6.)

Skupina fondov

Výnos

Peňažné korunové

0,04 %

Peňažné v cudzej mene

0,81 %

Dlhopisové korunové

– 0,05 %

Euro dlhopisové

0,32 %

Dolárové dlhopisové

0,58 %

CEE dlhopisové

– 0,88 %

Európske akciové

– 0,49 %

Americké akciové

0,56 %

Globálne akciové

0,30 %

Technologické akciové

0,11 %

CEE akciové

– 2,63 %

Zmiešané

– 0,05 %

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 22:31