StoryEditor

Hexavakcína šetrí nepríjemné zážitky

06.09.2005, 00:00

Praha (Jozef Gáfrik) Českí zdravotníci uvažujú, že od budúceho roka ako štandardné preventívno-liečebné opatrenie zavedú očkovanie detí hexavakcínou, t. j. kombinovanou vakcínou, ktorá obsahuje v sebe až šesť sér.
Podľa názoru odborníkov je to v súčasnosti najmodernejšia dostupná očkovacia látka na svete. Možnosť jej aplikácie doteraz existuje u našich susedov ako výberová, keď cena preparátu dosahuje vyše sedemtisíc Kč. Poisťovne náklady nehradia, za očkovanie malých pacientov platia rodičia. Podľa štatistík sa preň rozhodujú tri percentá českých matiek. Ak by šlo o metódu bežnú a používanú plošne, štát by k doterajším 250 mil. Kč určených ročne na očkovanie detí musel pridať ešte sto miliónov Kč. Hlavný hygienik ČR Michael Vít je optimistom a verí, že v rozpočte sa napokon uvedená suma nájde. Ministerstvo zdravotníctva už túto požiadavku začlenilo do návrhu štátneho rozpočtu na rok 2006, o ktorom bude parlament rokovať v najbližších týždňoch.
Tetanus, záškrt, čierny kašeľ, žltačka (hepatitída typu B), detská obrna a infekcia dojčiat (Haemophilius influenzae b) -- to je šesť chorôb, proti ktorým je určená táto nová zbraň farmaceutického výskumu. Vôbec po prvý raz ju v celosvetovej premiére pod názvom Infanrix Hexa uviedli na trh v Nemecku pred necelými piatimi rokmi. Dobre dokumentuje veľký pokrok zdravovedy v posledných desaťročiach. Zo susedných krajín sa už pravidelne používa v Taliansku, Rakúsku a Nemecku.

Výhody kontra nevýhody
Historické anály vypovedajú o tom, že prvé očkovanie uskutočnil anglický lekár Edward Jenner v 18. storočí, keď spoločnosť hľadala prostriedok na boj s pravými kiahňami. Pravda, v masovom meradle sa výhody očkovania prejavili až v minulom storočí. Očkovanie proti čiernemu kašľu (látka bola k dispozícii od roku 1926) zachránilo stovky tisíc životov len v jednej-jedinej krajine, USA. V 50. rokoch bolo už očkovanie proti nákazlivým chorobám aj v Československu veľmi rozvinuté. Ak však do roku 1989 celú problematiku riadil štát na centrálnej úrovni, teraz -- aj keď i v ČR je očkovanie povinné -- leží viac zodpovednosti na rodičoch, nastal totiž odklon od kolektívnej liečby v školách a je nutná súkromná návšteva u lekára. Či je to z celospoločenského hľadiska pokrok, je nanajvýš otázne -- ale také sú vraj európske reguly.
Odborníci v tejto súvislosti zdôrazňujú, že jednou z hlavných výhod hexavakcíny je zníženie počtu očkovaní, ktoré musí dieťa podstúpiť v prvých dvoch rokoch života. Počet injekcií sa zníži o tri a celkový počet očkovaní o sedem, ak sa započíta aj vakcína proti detskej obrne, ktorá sa t. č. podáva ešte lyžičkou. Očkovanie touto mnohostranne pôsobiacou látkou sa opakuje v prvom roku života trikrát a štvrtá, posilňovacia dávka, nasleduje medzi 18. a 20. mesiacom veku dieťaťa.
Inou veľkou výhodou je menej nežiaducich účinkov, ako sú napr. opuchy, bolesť v mieste vpichu, následná horúčka alebo nespavosť.

Príklad: Čierny kašeľ
Celkom zásadný je však rozdiel v zložení. Ak sa až doteraz deti bežne očkujú tzv. celulárnou (bunkovou) vakcínou, ktorá obsahuje celé, oslabené alebo usmrtené vírusy či baktérie, očkovacie látky novej generácie už obsahujú len minimálne nutné časti takýchto choroboplodných štruktúr a hovorí sa im preto aj acelulárne (nebunkové). To je práve prípad hexavakcíny. Mudr. Ivan Novák z pražskej Thomayerovej nemocnice ako veľký zástanca jej používania pre české Hospodárske noviny uviedol: "Z praxe viem, že očkovanie acelulárnou vakcínou vykazuje až desaťkrát nižší výskyt vedľajších účinkov v porovnaní s vakcínou celulárnou."
Ak by sa však niekto obával, že dieťa bude musieť naraz zápasiť so šiestimi chorobami -- čo aj v oslabenom režime -- jeho strach je neodôvodnený. Už teraz sa totiž bežne používajú bezpečné tetravakcíny v rôznych kombináciách.
Najlepšie možno podstatu riešenia dokumentovať na látke proti čiernemu kašľu. Ak kedysi obsahovala až 3 000 antigénov, výskum nakoniec dospel do štádia, že ten istý liek vystačí dnes maximálne s piatimi antigénmi. Na tejto redukcii pracovalo dlhé roky niekoľko svetových laboratórií a s prelomovým riešením problému prišla v polovici 90. rokov belgická firma Smith-Kline. Možno nazvať skutočným zázrakom modernej vedy, že imunitu ľudského organizmu to nijako neznížilo. A hexavakcína ako komplex neobsahuje ani tristo antigénov...

Zmysel očkovania
Častá je laická námietka, že očkovanie je zbytočné, keď sa príslušná choroba už v danom štáte nevyskytuje. V skutočnosti však i tento problém treba vidieť v globálnom meradle; s prevenciou je možné prestať len za podmienky, že by došlo k akémusi celosvetovému víťazstvu medicíny nad konkrétnym nebezpečenstvom toho-ktorého druhu infekcie -- a to je zatiaľ len hudba budúcnosti.
Podľa českého právneho poriadku je odmietnutie očkovania priestupok a rodičov, ktorí postupu zdravotníkov bránia, je možné stíhať podľa zákona o priestupkoch. S veľkou väčšinou z nich sa lekári, pochopiteľne, dohovoria, veď prvoradý je záujem detí. Rodičia a zainteresovaná verejnosť by mali vedieť, že všetky druhy vakcín sú registrované podľa prísnych pravidiel, čo platí aj vtedy, ak niektoré nie sú zaradené do programu povinného očkovania (v súčasnosti napríklad boj proti kliešťovej encefalitíde).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. máj 2024 22:16