StoryEditor

Štát stopne čiernu ťažbu dreva

Pokuty, ktoré sa môžu vyšplhať až do 200-tisíc eur, majú zachrániť lesy a zabrániť nelegálnemu dovozu dreva a výrobkov z neho na európsky trh.

Nariadenie malo byť platné už od marca 2013. Hrozila nám pokuta viac ako sto miliónov eur, novým zákonom sa jej vyhneme. Situáciu totiž zachránil agrorezort pod vedením ministerky Gabriely Matečnej.

„Pripravili sme zákon o dreve, ktorým chceme zabrániť vstupu dreva z nezákonnej ťažby a výrobkom z takéhoto dreva na európsky trh,“ podčiarkla Matečná. Slovensko tak plní príkaz Bruselu po viac ako štyroch rokoch.

Certifikáty o legálnej ťažbe
Pokuty hrozia aj súkromným vlastníkom, ak porušia plán ťažby. „Pre urbáre by mohli mať pozitívny prínos v tom, že by sa zviditeľnili na trhu tým, že by mohli získať rôzne certifikáty,“ myslí si Stanislava Brnkaľáková, vedecká pracovníčka Ústavu ekológie SAV, ktorý je spoločným pracoviskom so Slovenskou technickou univerzitou a s Fakultou manažmentu Univerzity Komenského.

Tie by podľa Brnkaľákovej boli osvedčením o pôvode dreva, legálnej ťažbe, teda, že k nej došlo podľa lesného plánu udržateľným spôsobom. „Samozrejme, tie urbariáty, ktoré budú mať certifikáty, nebudú ohrozované pokutami, keďže budú mať garantovaný pôvod dreva,“ tvrdí  Tatiana Kluvánková.

Ceritifikát podľa nej bude akási značka kvality, ktorá garantuje, že pohyb dreva ,s papiermi‘ bude mať na trhu európskej únie väčšiu komparatívnu výhodu. „Spoločnosti, ak sa majú presadiť na trhoch, potrpia si na svoje dobré meno,“ podčiarkla Kluvánková.

Nová inšpekcia
Drevo, jeho dovoz a výrobky budú pod dozorom nového kontrolného orgánu – Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie. Sankcie sa pohybujú od dvetisíc do 200-tisíc eur.

„Tvrdo zakročíme proti každému, kto by sa chcel obohacovať na nelegálne získanom dreve,“ uviedla vicepremiérka a ministerka Gabriela Matečná. Zákonom zamedzujeme vstupu dreva z nezákonnej ťažby, či už zo Slovenska, zo zahraničia alebo výrobkov z takéhoto dreva, na vnútorný trh EÚ prostredníctvom Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie. Inšpektori budú podriadení ministerstvu pôdohospodárstva.

Zo Zvolena, kde bude sídlo novej drevnej inšpekcie, budú kontrolovať v rámci celého Slovenska aktivity obchodníkov s drevom, dovozcov, prepravcov a všetky fyzické a právnické osoby, ktoré uvádzajú drevo a vý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-02-20 10:50:12 - Feat.: - Title: Stromy skutočne pomáhajú proti globálnemu otepľovaniu. Bezhlavá výsadba však môže spôsobiť ďalšiu katastrofu 03 - Modified: 2024-01-29 09:06:01 - Feat.: - Title: Lesy v Patagónii na juhu Argentíny zachvátil požiar, založili ho podpaľači 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-11-22 07:30:00 - Feat.: - Title: Lesy nám miznú pred očami, ale situácia v európskych krajinách sa výrazne líši. Ako je na tom Slovensko?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:26