StoryEditor

Vzor podania námietky uchádzača alebo záujemcu na Úrad pre verejné obstarávanie

V rámci verejného obstarávania máte možnosť ako uchádzač alebo záujemca podať námietku na Úrad pre verejné obstarávanie.

V rámci verejného obstarávania máte možnosť ako uchádzač alebo záujemca podať námietku na Úrad pre verejné obstarávanie. Aké náležitosti musí takéto podanie obsahovať? Ďalšie vzory zmlúv a právnych podaní využiteľných vo verejnom obstarávaní získate v odbornej publikácii Minimalizácia rizík konateľa s. r. o. (Právo a manažment, číslo: 18/2004).


Úrad pre verejné obstarávanie
Páričkova 18
P. O. BOX 76
820 05 Bratislava 25


Vec: Námietky proti ..... (uviesť skutočnosť, proti ktorej námietky smerujú, napr. proti vylúčeniu z verejnej súťaže alebo užšej súťaže).


V zmysle ustanovenia § 107 ods. 1 písm. ........... (uviesť písmeno z tohto ustanovenia podľa toho, voči ktorej skutočnosti námietky smerujú, napr. písm. e).) v nadväznosti na ods. 5 zákona č. 523/2003 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii štátnej správy v znení neskorších predpisov, podávame v zákonnej lehote námietky proti............ (uviesť skutočnosti, proti ktorým námietky smerujú, napr. proti vylúčeniu uchádzača z verejnej súťaže alebo užšej súťaže).

a) Identifikačné údaje navrhovateľa:
obchodné meno: .................. (uviesť údaje podľa výpisu z obchodného alebo živnostenského registra)
sídlo: ......................................
IČO: .......................................

b) Identifikačné údaje obstarávateľa:
obchodné meno: ................... (uviesť údaje v závislosti od typu obstarávateľa)
sídlo: ........................................ (klasický sektor alebo prirodzený monopol)
IČO: .......................................

c) Označenie verejného obstarávania, proti ktorému námietky smerujú:
.......................................................................................................................................................
(uviesť celý názov predmetu obstarávania, číslo Úradného vestníka Európskej únie -- len v prípade, ak ide o nadlimitnú metódu verejného obstarávania, číslo Vestníka verejného obstarávania a značka, pod ktorou bola predmetná verejná alebo užšia súťaž uverejnená).

d) Označenie, proti ktorým skutočnostiam námietky smerujú:
.......................................................................................................................................................
(uviesť skutočnosť, proti ktorej námietky smerujú v súlade s ustanovením § 107 zákona, napr. námietky proti vylúčeniu uchádzača alebo záujemcu z verejnej alebo užšej súťaže).

e) Opis rozhodujúcich skutočností a označenie dôkazov:
.......................................................................................................................................................
(uviesť skutočnosti a dôvody, v čom navrhovateľ vidí diskrimináciu alebo bol konaním obstarávateľa dotknutý vo svojich právach alebo právom chránených záujmoch, prípadne aj s odvolávkou na ustanovenia príslušných právnych predpisov. Ďalej treba označiť listinné alebo iné dôkazy, ktoré by potvrdzovali tvrdenia uvedené v opise rozhodujúcich skutočností, napr. oznámenie obstarávateľa zo dňa .. . .. .... o vylúčení z verejnej alebo užšej súťaže, prípadne vysvetlenie, ak ho obstarávateľ na žiadosť uchádzača alebo záujemcu poskytol a pod.)
Pozn. Opis rozhodujúcich skutočností a označenie dôkazov bude závisieť od konkrétneho prípadu verejného obstarávania.

f) Návrh na vybavenie námietok:
Keďže sa domnievame, že boli porušené ................................................................. (uviesť čo bolo porušené, napr. pravidlá nediskriminácie, prípadne právne predpisy a pod.), navrhujeme vyhovieť námietke a ................................................................. (uviesť skutočnosť, ktorej sa navrhovateľ domáha podľa ustanovenia § 108 ods. 2, prípadne ods. 3 ZVO, napr. zrušiť rozhodnutie obstarávateľa o vylúčení navrhovateľa z verejnej alebo užšej súťaže a opätovne ho zaradiť do procesu verejného obstarávania, resp. do vyhodnotenia).

g) Oznámenie o výsledku vybavenia žiadosti o nápravu alebo doklad o doručení žiadosti o nápravu, ak ju obstarávateľ v zákonnej lehote nevybavil:
.......................................................................................................................................................
(uviesť, či obstarávateľ oznámil výsledok vybavenia žiadosti o nápravu a súčasne kópiu tohto oznámenia označiť ako dôkaz a priložiť ho k prílohám. Ak obstarávateľ žiadosť o nápravu nevybavil v zákonnej lehote, je nutné, aby navrhovateľ doložil doklad o doručení žiadosti o nápravu obstarávateľovi).
Pozn. Podmienkou pre uplatnenie námietky pred uzavretím zmluvy je zo strany uchádzača alebo záujemcu podanie žiadosti o nápravu s výnimkou skrátenej užšej súťaže alebo skráteného rokovacieho konania so zverejnením. V prípade, že uchádzač alebo záujemca nepodá obstarávateľovi žiadosť o nápravu (okrem uvedenej výnimky), Úrad pre verejné obstarávanie je povinný v zmysle ZVO z dôvodu absencie náležitosti podľa § 107 ods. 5 ZVO, konanie o námietkach zastaviť.

h) Doklad o podaní námietky obstarávateľovi:
(je nutné doložiť doklad o podaní námietky obstarávateľovi, napr. podací lístok alebo poštový podací hárok, z ktorých vyplýva, že navrhovateľ v tento deň poslal námietky obstarávateľovi, prípadne ďalšie vyhotovenie námietok s pečiatkou a podpisom osoby oprávnenej prevziať písomnosti u obstarávateľa alebo samostatné potvrdenie o prevzatí námietok touto osobou).
Pozn. V prípade, že navrhovateľ nedoloží doklad o podaní námietok obstarávateľovi, Úrad pre verejné obstarávanie je povinný v zmysle ZVO z dôvodu absencie náležitosti podľa § 107 ods. 5 ZVO, konanie o námietkach zastaviť. Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ navrhovateľ osobne doručuje námietky, najskôr musí námietky podať obstarávateľovi, a takto potvrdené podanie priloží ako prílohu k podaniu námietok na Úrad pre verejné obstarávanie. V prípade, že navrhovateľ doručuje podanie námietok poštovou prepravou, najskôr musí podať námietky obstarávateľovi, a neoverenú kópiu dokladu o odoslaní priloží ako prílohu k podaniu námietok na Úrad pre verejné obstarávanie.


V..................., dňa .. . .. 200x .

..................................................................................
(podpis štatutárneho zástupcu navrhovateľa s uvedením celého mena fyzickej osoby a jej funkcie alebo osoby oprávnenej konať za navrhovateľa)

Pozn.: Navrhovateľ doloží k podaniu námietok doklad preukazujúci oprávnenie konať za navrhovateľa (napr. výpis z obchodného alebo živnostenského registra alebo splnomocnenie) v prípade, ak ho navrhovateľ nepredložil obstarávateľovi v rámci svojej ponuky. Ak navrhovateľ v ponuke predložil iba potvrdenie Úradu pre verejné obstarávanie o zapísaní do zoznamu podnikateľov, je potrebné, aby aj pri podaní námietok predložil výpis z obchodného alebo zo živnostenského registra, prípadne splnomocnenie, na základe ktorých je možné identifikovať oprávnenú osobu, ktorá môže konať za navrhovateľa.
Zo znenia ustanovenia § 107 ods. 6 ZVO vyplýva, že upravuje náležitosti námietok rozdielne, a to z hľadiska adresáta (Úrad pre verejné obstarávanie, obstarávateľ) a z hľadiska, či pred podaním námietok bolo nutné aj uplatnenie žiadosti o nápravu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 12:20