StoryEditor

Milan Klúčar: Tendre sú stále veľmi zdĺhavé

20.12.2006, 23:00
Nový generálny riaditeľ Corinex Group Milan Klúčar pre HN.
Akú počítačovú zostavu má doma generálny riaditeľ IT firmy?
- Doma mám notebook s jedným gigabajt RAM, bežnou grafickou kartou a rozlíšením. Mám k nemu aj externý disk, súvisí to s mojím koníčkom - fotografovaním.
Čo fotíte?
- Najradšej krajinky a situačné portréty ľudí.
Takže určite aj veľa cestujete, ktorá bola najexotickejšia fotografická destinácia?
- Najviac na mňa zapôsobilo asi Mongolsko a Južná Amerika, kde som cestoval, spoznával a fotografoval prírodu, kultúrne pamiatky aj miestnych ľudí.
Vyštudovali ste prírodné vedy, ako to súvisí s informačnými technológiami?
- Základom prírodných vied je matematika a fyzika, okrem toho mi moji učitelia vštepili základy analytického a systémového prístupu, ktoré sú v IT biznise veľmi potrebné. Navyše som sa špecializoval na geoinformatiku, ktorej som sa okrem iných oblastí venoval aj v predchádzajúcom zamestnaní. Získané vedomosti a skúsenosti využívam v spoločnosti Corinex Group, ktorá sa výrazne angažuje aj v oblasti geoinformatiky.
IT priemysel je charakteristický rýchlym vývojom, novinky sa objavujú prakticky neustále. Platí to aj vo vašom biznise?
- Naši zákazníci sú do určitej miery konzervatívni, nemenia systémy v polročných intervaloch, ale v obdobiach počítajúcich sa na roky. My skôr pociťujeme technologické výzvy, keď sa menia základné technológie, ale aj to je v ročných horizontoch.
A podľa čoho sa už dnes orientujú klienti, prevláda stále cena alebo skôr kvalita a ponúkaná technická podpora?
- Aj tu badať určitý vývoj. V minulosti to bolo o veľkej infraštruktúre - veľa "železa", komunikačnej infraštruktúry, softvéru. Postupne dávajú firmy väčší dôraz na integráciu riešenia do ich existujúcich systémov, či riešenie špecifických požiadaviek šitých na mieru. Existuje aj rozdiel medzi štátnym a súkromným sektorom. Štát a samospráva kladú väčší dôraz na cenu, súkromné spoločnosti však berú do úvahy najmä pomer cena/výkon a referencie, ktoré si môžu reálne overiť.
Dochádza potom aj k tomu, že sa štát rozhodne pre riešenie, ktoré je napriek nižšej cene v konečnom dôsledku menej výhodné?
- Určite áno. Už pri samotnom výbere dodávateľa nie sú zainteresovaní len IT odborníci, ale aj ľudia sledujúci ekonomickú časť výberu. Ak je rozhodujúcim kritériom hlavne cena, stáva sa, že aj relatívne lacný systém sa prispôsobovaním na požiadavky používateľa stáva výrazne drahší ako ten, čo bol na začiatku navrhnutý komplexnejšie, aj keď s vyššou cenou.
Tendre teda stále nie sú príliš efektívne.
- Proces výberu je príliš zdĺhavý. Existujú rôzne nápravné prostriedky, odvolania, pravidlom je, že firmy, ktoré neuspeli vo výberovom konaní, dávajú námietky a celý proces sa predlžuje aj o mesiace. Potom sa musia voliť rôzne skrátené postupy, ktoré už neplnia úlohu voľnej súťaže. Problémom je nedokonalá legislatíva, ktorá dáva priestor na neštandardné postupy.
Ponúkate aj bezpečnostné systémy, uvedomujú si spoločnosti význam ochrany svojich dát?
- Na Slovensku vo všeobecnosti prevláda prístup "pokiaľ sa niekto nepopáli, tak to nerieši". Veľké spoločnosti si viac uvedomujú význam bezpečnosti ako menšie firmy, resp. samospráva, kde existuje veľký priestor na zlepšovanie. Analýza bezpečnostných rizík a následný výber riešenia na ich elimináciu si aj vyžaduje dostatočne fundovaných pracovníkov na strane zákazníka. Niektoré spoločnosti investujú do špičkových ľudí, ich prípravy, s ktorými sa profesionálnejšie komunikuje, identifikujú požiadavky a realizuje riešenie. Nie na všetko je vhodný niekedy preceňovaný "všeliek", takzvaný outsourcing.
V oblasti IT sú už u nás etablovaní aj veľký hráči, je tu IBM, Dell, Lenovo a iní. Cítite tlak aj na trhu práce, je u nás dostatok odborníkov?
- Na trhu je veľký nedostatok IT špecialistov, hovorí sa, že ich chýba asi štyri tisíc. Práve vytvorenie veľkých centier spôsobilo vysávanie trhu a v súčasnosti je bežné "lanárenie" odborníkov z firmy do firmy. V našom segmente stále platí, že najťažšie je nájsť kvalitného pracovníka a následne si ho udržať. Naša spoločnosť sa snaží našich zamestnancov dostatočne motivovať nielen finančnými benefitmi, takže tento problém až tak pálčivo nepociťujeme.
Takže aj personálny tlak spôsobuje, že platy v IT biznise patria k najvyšším v ekonomike?
- Určite aj peniaze hrajú svoju úlohu. Ľudia v IT biznise majú v súčasnosti obrovské možnosti. Ak je niekto dobre jazykovo pripravený, má za sebou niekoľko úspešných projektov, nemá problém s uplatnením sa. A to tak u nás, ako aj v zahraničí.

Kto je Milan Klúčar
Milan Klúčar postúpil po ôsmich rokoch strávených v Corinex Group na post generálneho riaditeľa. Od roku 1998 zastával v spoločnosti rôzne pozície od vedenia projektov v oblasti Informačných systémov pre podporu prevádzky a údržby zariadení, po vedúceho oddelenia a divízie geoinformačných technológií a divízie implementácie informačných systémov, s pokrytím oblastí implementácie informačných systémov, integrácie, outsourcingu, bezpečnosti a geoinformatiky. Pred príchodom do Corinexu bol zamestnaný v spoločnosti Cora LTJ, kde pôsobil ako senior konzultant v oblasti informatizácie samospráv, projektový manažér a vedúci oddelenia vývoja informačných systémov pre samosprávy. Milan Klúčar vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:45