StoryEditor

Menší tok peňazí do hedžových fondov

29.07.2005, 00:00
Prílev peňazí do hedžových fondov sa v druhom štvrťroku stlmil. Podľa prieskumu spoločnosti Hedge Fund Research to spôsobili nedostatočné výnosy, ktoré pokrivkávali za trhom.

Prílev peňazí do hedžových fondov sa v druhom štvrťroku stlmil. Podľa prieskumu spoločnosti Hedge Fund Research to spôsobili nedostatočné výnosy, ktoré pokrivkávali za trhom.
Hedžové fondy slúžiace najmä pre solventných klientov prilákali takmer 11 miliárd dolárov. V porovnaní s prechádzajúcim kvartálom to bol pokles o 60 percent. Pod tento vývoj sa podpísalo zníženie ratingu dlhopisov automobilového giganta General Motors. Investori sa totiž obávali, že fondy postihli kvôli tomu straty. Okrem toho boli priemerné výnosy hedžových fondov za druhý štvrťrok len 1,14 percenta. Kým trh za ten istý čas narástol o 1,37 percenta. "Ak vezmeme do úvahy podmienky na burze, tak tento trend nie je neočakávaný. Ale ani nenaznačuje širšiu systémovú zmenu," povedal pre agentúru Bloomberg prezident Hedge Fund Research Josh Rosenberg. Aj po započítaní poklesu bol čistý prílev peňazí za pol roka viac ako 38 miliárd dolárov.
V Európe je boom nových fondov. Investori do 150 začínajúcich fondov vložili za prvých šesť mesiacov tohto roka 13 miliárd dolárov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to bol skok o viac ako tretinu. Celosvetovo bolo v tomto type investovania vložených viac ako jeden bilión dolárov. Táto alternatíva je pritom otvorená len jednotlivcom či inštitúciám, ktorí majú voľný aspoň jeden milión dolárov.
Najpopulárnejšie boli fondy umiestňujúce peniaze do akcií a takzvané makro fondy. Tie sledujú ekonomické trendy a obchodujú s akciami, dlhopismi, devízami a komoditami. Podľa niektorých analytikov by sa výkony mohli odraziť aj na príleve peňazí. "Očakávame, že v júli si fondy polepšia o 1,5 až 2 percentá," komentoval Charles Gradante z Hennessee Group. Ako dodal, vklady by sa mohli oživiť v druhom polroku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:27