StoryEditor

Ženy všade vo svete hľadajú svoje miesto v ekonomike

15.03.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Predstavy žien o tom, ako by sa malo zlepšiť ich postavenie v spoločnosti, sú v rôznych častiach sveta značne rozdielne. Zatiaľ čo v USA už nastupuje "postfeministický vek" a čoraz viac žien sa od profesionálnej kariéry odvracia k úlohe matky a ženy v domácnosti, v moslimských krajinách ženy bojujú o právo robiť všetky druhy povolaní. V Európe ženy rušia posledné tabu, v Afrike iba začínajú prelamovať prvé tabu, ktoré prežívajú kmeňové spoločnosti, píše agentúra AFP.

Spojené štáty
Čoraz viac Američaniek s diplomami renomovaných univerzít v súčasnosti volí možnosť zostať doma a vychovávať svoje deti. "Trh práce po prvý raz v postfeministickej ére zaznamenal pokles zamestnanosti žien," hlási americká tlač. Magazín Total 180 situácií charakterizuje obrázkom na obálke, kde mladá žena, ktorá drží na ruke dieťa, hádže svoju diplomatku do popolnice. Tento variant životnej kariéry zvolilo v posledných rokoch vyše šesť miliónov Američaniek. Ženské organizácie v USA z toho začínajú byť nervózne, pretože sa obávajú, aby nedošlo k celkovému zníženiu počtu pracovných príležitostí pre ženy.
"Vychovávať deti pri zamestnaní sa ukázalo oveľa zložitejšie, než si to feministky predstavovali," hovorí Linda Fowlerová z New Hampshiru. "Teoretičky feminizmu si mysleli, že ak sa do vysokých a kvalifikovaných funkcií dostane dosť žien, podmienky práce sa automaticky zmenia; no nestalo sa tak," dodáva. V následnej dileme, či "oklamať" deti (alebo ich vôbec nemať) alebo sa vzdať kariéry, čoraz viac žien volí druhú možnosť. A bolo by ich možno ešte viac, keby zamestnanie žien nebolo pre mnoho rodín ekonomickou nevyhnutnosťou, hovorí predsedníčka vplyvnej ženskej organizácie NOW Kim Gandyová.

Európa
V Európe zostáva hlavnou témou ženského hnutia rovnoprávnosť v zamestnaní. V Španielsku k tomu pripravuje sociálnodemokratická vláda nový zákon, údajne prelomový v rámci celej EÚ. Grécke feministky si zasa kladú zdanlivo nižší, v skutočnosti však takmer nedosiahnuteľný cieľ: získať voľný prístup na horu Athos, "mníšsku republiku" s rozlohou 336 štvorcových kilometrov, ktorú tvorí 20 kláštorov na severovýchode krajiny. V tomto posvätnom mieste ortodoxných kresťanov doteraz platí sexistický zákaz vstupu "žien a zvieracích samíc", ktorý pochádza z roku 1045.
V Nemecku dospela podnikateľka Astrid Hastreiterová k záveru, že ženám chýba ich vlastná banka. Zakladá preto Frauenbank. Podľa nej veľa žien, keď má rokovať so svojím bankárom, to vidí ako keby mali ísť k zubárovi. V súčasnosti vraj dostávajú ženy v Nemecku iba s ťažkosťami pôžičku. Investujú tiež prostriedky iným spôsobom ako muži. "Opatrne a radšej do ekologických projektov než do automobiliek," hovorí Hastreiterová. Na jej banku si však asi zákazníčky budú musieť ešte pár rokov počkať: treba zložiť päť miliónov eur na získanie bankovej licencie a ďalších päť miliónov mať ako rezervný fond, vysvetľuje. Zatiaľ Hastreiterová vlastní internetovú stránku frauenbank.de a zhromažďuje prostriedky. Vedie tiež Spoločnosť pre správu ženských aktivít so sídlom v Mníchove, s 300 klientkami, ako predstupeň banky.

Rusko
Ruská žena, v sovietskych časoch oslavovaná ako "úderníčka" alebo "matka -- hrdinka", po páde režimu začína vďaka médiám objavovať aj ďalšie možné roly či poslanie -- ako "objekt túžby" alebo "šťastná gazdiná". V každom prípade však zostáva strážkyňou domáceho kozubu, čo je rola hlboko zakorenená v národnom stereotype. Utužuje to aj škola. "Tvoja mama pripraví raňajky, odvedie ťa do školy, strávi veľa hodín v kancelárii, potom nakúpi, uvarí večeru, poupratuje, hrá sa s tebou a uloží ťa do postele," dozvedia sa jedenásťroční školáci o úlohe matky vo svojej čítanke. "Ako pravá kúzelníčka potom ešte umyje riad, sadne si k televízii a pritom šije alebo pletie," dodáva text pochvalne.
"Žiadna zo spoločenských zmien, ktorým Rusko prešlo, nezmenila situáciu žien," konštatuje ekonomický týždenník Kompanija. A ak už, tak pochybne. "Od čias perestrojky a emancipácie už nám prestali uvoľňovať miesto v dopravných prostriedkoch," hovorí Galina Popovova. "Keby sa emancipované ženy vrátili do rodín, mali by sme viac pokojných, nezneurotizovaných detí," dodáva. Aj napriek tomu počet žien na vedúcich miestach ročne stúpa o jedno až dve percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:04