Marek Nemec
StoryEditor

6 rád, ako postupovať pri úraze na svahu

17.02.2018, 23:01
Autor:
zdzzdz
Voľné víkendy, ale aj nastávajúce prázdniny lákajú lyžovať. Kým deti zo zákona povinne vybavujeme prilbou, v prípade seba sa často spoliehame na to, že sa nič nestane.

Stačí však zľadovatený terén, prípadne nestrážený okamih a z lyžovačky plnej zážitkov zostane zruinovaný rodinný rozpočet.„Ostražitosť na svahu a zodpovedné konanie je základ, ku ktorému treba viesť aj deti.

No práve zdravotné vrátane úrazového poistenia, ako aj cestovné poistenie dokážu finančne zvládnuť následky poistných udalostí,“ pripomína Darina Huttová, generálna tajomníčka Asociácie finančných poradcov a finančných sprostredkovateľov.

Najčastejšími úrazmi, vyžadujúcimi si aj hospitalizáciu, sú zlomeniny a pomliaždeniny. Preto, hoci lyžovačka a prázdniny na horách bývajú relaxom, je potrebné pristupovať k nej zodpovedne. Ide hlavne o zimný výstroj, ktorého bezpečnosť by ste mali prekontrolovať pred každým použitím.

Dôležitá je však aj disciplinovanosť na svahu. Napríklad dieťa vždy poučte, ako sa správať na lyžiarskej zjazdovke, a buďte mu nablízku. Najmä ak je na zjazdovke rušno, prípadne je úroveň zdatnosti lyžiarov na kopci rôzna.

Zároveň dieťaťu vysvetlite, prečo nemôže skúšať svoje skokanské zdatnosti mimo vyznačených lyžiarskych trás. Ani vy sa však nelyžujte na neoznačenej či uzavretej zjazdovke, v lavínovej oblasti a podobne.

Pred lyžovačkou doma aj v zahraničí sa treba poistiť. Jedným z najčastejších omylov Slovákov je, že si zamieňajú zdravotné poistenie s cestovným, prípadne to bagatelizujú a spoliehajú sa na to, že sa nič nestane. „Bez ohľadu na to, či si dovolenku plánujete sami alebo s cestovnou kanceláriou, a či je na Slovensku alebo v zahraničí, treba byť aj cestovne poistený,“ upozorňuje Darina Huttová.

Pri výbere poistenia, najmä ak sa chystáte na lyžovačku do zahraničia, si treba veľmi pozorne prečítať podmienky a prípadné výluky poistenia. Poisťovňa totiž nemusí preplatiť všetky lekárske ošetrenia v cudzine.

Napríklad ak vás rozbolí viac ako jeden zub, môže sa stať, že si ošetrenie zaplatíte aj z vlastného vrecka. Ak máte uzatvorené životné a úrazové poistenia, v takom prípade by ste podľa Dariny Huttovej mali so svojím finančným agentom alebo priamo v poisťovni preveriť úkony a javy, ktoré poistka zahŕňa.

Ako konštatuje Huttová, cestovné poistenie dnes nie je vzhľadom na svoju krátkodobosť také nákladné, aby ho niekto opomenul. „Dnes je už nevyhnutné mať poistenú dopravu, batožinu aj cennosti, ktoré si na cestu beriete.

Tiež je potrebné pribaliť si aj finančnú rezervu, ktorá by mala dosahovať až sto percent nákladov na pobyt,“ dodáva. Dôvodom sú nepredvídané náklady spojené s ubytovaním, hospitalizáciou a podobne.

Čo robiť v prípade úrazu na svahu:
1. Po úraze okamžite vyhľadajte lekársku pomoc a liečte sa podľa pokynov lekára.
2. Ošetrujúcemu lekárovi predložte asistenčnú kartu vydanú poisťovňou pri uzatvorení zmluvy.
3. V prípade vážnejšieho zdravotného stavu alebo hospitalizácie kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne.
4. Poisťovni najneskôr do 30 dní písomne oznámte poistnú udalosť a predložte jej všetky doklady potrebné pre plnenia, hlavne lekársku správu.
5. Na žiadosť a náklady poisťovne sa podrobíte vyšetreniu lekárom, ktorého poisťovňa určí sama.
6. Ak okolnosti úrazu vyšetrovala polícia, treba predložiť aj policajnú správu.

Pri páde v zahraničí môžete situáciu riešiť cez úrazové poistenie. Na Slovensku vám stačí štandardné zdravotné poistenie alebo úrazová poistka. Ak máte väčší úraz a potrebujete aj záchranárov, mohlo by vám pomôcť poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby.

To však nepotrebujete vždy. Na Slovensku platí, že prevádzkovateľ svahu na vlastné náklady zabezpečí ošetrenie a stiahnutie lyžiara zo svahu k najbližšej sanitke. Za poskytnutie pomoci však zodpovedá len v čase prevádzky vlekov či lanoviek. Ak sa na svahu zdržíte dlhšie, prípadné náklady na vašu záchranu idú na váš účet.

Poistenie nákladov na záchrannú činnosť Horskej služby odporúčajú poisťovne hlavne v prípade, ak plánujete aktivity mimo vyznačeného lyžiarskeho areálu, ako napríklad bežkovanie či skialpinizmus.

Ak idete lyžovať do zahraničia, zíde sa vám cestovné poistenie s krytím úrazu, liečenia a zásahu horských záchranárov. V zahraničí totiž prevádzkovateľ trate neuhrádza žiadne náklady na ošetrenie cudzinca.

01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 03 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 04 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad) 05 - Modified: 2024-02-09 11:37:39 - Feat.: - Title: Strach z úrokov na hypotéke ženie Slovákov k životnému poisteniu. Ako spolu súvisia?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:36