StoryEditor

Dohodár má na výber tri typy práce

Aké práce možno vykonávať na dohodu? S ktorými povinnosťami sa spájajú? Ako zdaníte v priznaní takto zarobené peniaze? Odpovede na všetky otázky, ale aj novinky pre dohodárov, ktoré vstúpia do praxe v priebehu tohto roku, vysvetlia odborníci na túto oblasť.

Odpovedá Veronika Solíková, konateľka, Účtovná jednotka

1. Zmluvy pre dohodárov
Aké typy dohodárskej práce môže zamestnávateľ podpísať s pracovníkmi?
Zamestnávanie na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru je pre zamestnávateľa často výhodnejšie ako zamestnávanie na základe pracovného pomeru. Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sú tri a všetky sú upravené v paragrafoch 223 až 228a Zákonníka práce. Ak neberieme do úvahy dohodu o brigádnickej práci študentov, ktorú je možné uzatvoriť len so študentmi, má zamestnávateľ na výber medzi dohodou o pracovnej činnosti a dohodou o vykonaní práce.


2. Limity práce
Koľko hodín môžem najviac pracovať, ak chcem uzavrieť dohodu o pracovnej činnosti?
Zamestnanec pracujúci na základe dohody o pracovnej činnosti môže vykonávať prácu v rozsahu najviac desiatich hodín týždenne. Po prepočítaní na mesiac je to približne najviac 40 hodín mesačne a po prepočítaní na rok je to približne najviac 520 hodín ročne. Dohoda o pracovnej činnosti je upravená v paragrafe 228a Zákonníka práce.


3. Ústna dohoda
Môžem uzavrieť s firmou, kde chcem brigádovať, dohodu aj ústnou formou?
Zamestnávateľ je povinný dohodu o pracovnej činnosti so zamestnancom uzatvoriť v písomnej forme. Ústne uzatvorená dohoda o pracovnej činnosti je neplatná a išlo by o nelegálne zamestnávanie s hrozbou pokuty od dvetisíc do 200-tisíc eur. Povinnými náležitosťami každej dohody o pracovnej činnosti sú: vymedzenie dohodnutej práce, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a obdobie, na ktoré sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Zákonník práce umožňuje uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti len na určitý čas, a to najviac na 12 mesiacov. Po uplynutí tejto lehoty je však možné s tou istou fyzickou osobou uzatvoriť ďalšiu dohodu o pracovnej činnosti na ďalšie obdobie.


4. Maximálny počet hodín
Koľko času môžem odrobiť, keď som podpísal dohodu o vykonaní práce?
Dohoda o vykonaní práce je upravená v paragrafe 226 Zákonníka práce. Zamestnanec pracujúci na jej základe môže robiť v rozsahu najviac 350 hodín v roku. Znamená to, že ak zamestnávateľ uzatvorí dohodu o vykonaní práce so zamestnancom v januári 2018, môže tento zamestnanec do konca decembra 2018 na základe tejto dohody odpracovať najviac 350 hodín. Ale keď zamestnávateľ uzatvorí dohodu o vykonaní práce so zamestnancom v novembri 2018, môže tento zamestnanec do konca dece...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:33