Dreamstime
StoryEditor

Ste práceneschopný? Aj počas PN máte povinnosti

26.02.2018, 12:15
Autor:
zdzzdz
Pre chorobu alebo úraz musíte ostať pár dní doma. Počas toho musíte dodržiavať liečebný režim. Skontrolovať vás môže zamestnávateľ i poisťovňa.

Ak ste uznaný za práceneschopného, musíte dodržiavať liečebný režim, ktorý určil ošetrujúci lekár. Ten vás informuje, v akom rozsahu podľa ochorenia môžete vykonávať bežné aktivity.

Počas práceneschopnosti nesmiete vykonávať zárobkovú činnosť, musíte dodržiavať povolené vychádzky, pri niektorých ochoreniach by ste mali ležať, nemali fajčiť a požívať alkoholické nápoje alebo sa zdržiavať v pohostinských zariadeniach a v určený deň máte povinnosť dostaviť sa na kontrolnú prehliadku.

Porušenie liečebného režimu
Pri podozrení Sociálna poisťovňa došetrí okolnosti a od poistenca si vyžiada vyjadrenie k zistenej skutočnosti. Poisťovňa zároveň požiada o písomné vyjadrenie ošetrujúceho lekára a po prešetrení rozhodne, či došlo alebo nedošlo k porušeniu liečebného režimu.

Ak sa potvrdí porušenie, poistenec stratí nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac však v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.

Sociálna poisťovňa môže uložiť pokutu aj v prípade porušenia ďalších povinností. Napríklad ak pacient príslušnej pobočke neoznámi zmenu adresy, na ktorej sa zdržiava, neodstráni pre umožnenie kontroly prekážky, ako psa, pokazený zvonček alebo iné prekážky.

Pokuta sa väčšinou pohybuje do 100 eur, za opakované porušenie povinností počas každej dočasnej pracovnej neschopnosti až do 170 eur.


Kto robí kontroly v domácnosti?
Porušenie liečebného režimu sa zistí obyčajne pri kontrole. Môže sa vykonať na podnet posudkového alebo ošetrujúceho lekára, zamestnávateľa, ale aj podnet inej fyzickej či právnickej osoby. Kontrola prebehne vždy, ak o to požiada predseda súdu alebo vedúci prokurátor.

Vykoná ju určený zamestnanec poisťovne v byte práceneschopného alebo na mieste, kde sa podľa potvrdenia práceneschopnosti zdržuje. Kontrola môže prebehnúť sedem dní v týždni, teda aj počas víkendu, voľných dní a sviatkov.


Čo v prípade, keď pacient nie je doma?
Ak poistenec nie je zastihnutý doma, nájde si v schránke Oznámenie o vykonaní kontroly. Na základe neho je potrebné, aby pacient kontaktoval útvar lekárskej posudkovej činnosti v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, kde môže preukázať dôvod svojej neprítomnosti.

Kto určuje vychádzky počas PN?
Vychádzky sú súčasťou liečebného režimu a určuje ich ošetrujúci lekár. Najčastejšie ide o štyri hodiny denne, napríklad od desiatej do dvanástej hodiny a poobede od druhej do štvrtej. Sú uvedené na Potvrdení o pracovnej neschopnosti a v zdravotnej dokumentácii pacienta.

 
Ako je to v prípade, keď človek žije sám a potrebuje odísť z domu?
Pacient, ktorý nemá stanovené vychádzky ani rodinného príslušníka, ktorý by mu pomohol zabezpečiť základné životné potreby, si môže ísť kúpiť napríklad potraviny alebo lieky. Mal by si však ponechať pokladničný blok, ktorý môže predložiť v prípade kontroly.

Musím byť počas PN iba na domácej adrese?
Pacient počas PN nemusí byť iba na adrese trvalého bydliska, ale aj na tej, ktorú si určí u lekára. Ten ju uvedie na tlačive o PN. Zmenu adresy, ak ju ošetrujúci lekár povolil, treba oznámiť do ôsmich dní príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

01 - Modified: 2024-03-28 09:27:16 - Feat.: - Title: Mestá majú prísť o pohotovosti. Týka sa to až 15 sídel 02 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako po covide poraziť nepríjemný syndróm? Liečba sa zatiaľ zadrháva, štát nasadzuje kúpele 03 - Modified: 2024-02-15 14:14:26 - Feat.: - Title: Infektológ vyvrátil Ficovo tvrdenie. Očkovanie ľudí zachránilo, hoaxy spôsobovali odmietnutie liečby, tvrdí 04 - Modified: 2024-01-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Dožijete sa 100 rokov, sľuboval Rusom Putinov gerontológ. Ten teraz zomrel ako 77-ročný 05 - Modified: 2024-01-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Koniec péenkovej turistiky. Po novom vám ju nebude schvaľovať už len váš obvodný lekár
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 11:42