StoryEditor

IEA: Nízke investície do hľadania ropy

10.05.2005, 00:00
Investície do nových kapacít zo strany krajín a spoločností produkujúcich ropu sú príliš nízke na to, aby uspokojili svetový dopyt, varuje vo svojej správe Medzinárodná agentúra pre energiu.

Investície do nových kapacít zo strany krajín a spoločností produkujúcich ropu sú príliš nízke na to, aby uspokojili svetový dopyt, varuje vo svojej správe Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).
Podľa Clauda Mandila, šéfa IEA, aj napriek cenám ropy na rekordných úrovniach nedošlo k dostatočným investíciám do produkcie ropy a zemného plynu, do rafinérií a výroby a prenosu energie. "Globálne investície v sektore ostali pod úrovňou 16 000 miliárd USD, ktoré sú do roku 2030 podľa IEA potrebné na uspokojenie dopytu," uviedol podľa Financial Times Mandil. Takáto cesta je podľa neho neudržateľná.
V rámci krajín OPEC, v ktorých sa nachádzajú asi dve tretiny svetových zásob ropy, vzrástli v minulom roku investície do výskumu nových nálezísk. Aj napriek tomu však produkčná kapacita organizácie klesla, podľa FT, na 30-ročné minimum.
Rozhodovanie sa o možnostiach nových investícií závisí v prvom rade od ceny ropy, a teda návratnosti investícií. Aj napriek rapídnemu nárastu ceny ropy v uplynulých štyroch rokoch sa veľké spoločnosti skôr rozhodnú odovzdať zisky akcionárom ako investovať do nových nálezísk. Analytici sa zhodujú na tom, že najväčšie ropné spoločnosti zakladajú svoje plány na prostredí s nízkou cenou ropy okolo 20 až 25 USD za barel. Najväčšie spoločnosti sa bránia, že nemajú dostatok priestoru na vytváranie nových investícií. "Našou úlohou je zabezpečiť udržateľný rast. Sektor rastie asi o 2 percentá ročne, čo nám nedáva dostatok priestoru," uviedol pre FT Lord Browne, generálny riaditeľ British Petroleum.
Investovanie do nových nálezísk bude nepochybne závisieť od nákladovosti ťažby. "Rastúce ceny ropy tlačia k začatiu ťažby v náleziskách, ktoré boli pred niekoľkými rokmi príliš nákladné," povedal pre HN Marek Horváth zo spoločnosti Fimex Capital. Medzi najnovšie a zároveň najnákladnejšie náleziská patrí ropa v Severnom mori. Tam stojí ťažba jedného barelu okolo 12 -- 14 dolárov. Najlacnejšími oblasťami sú krajiny OPEC. Cena ťažby jedného barelu v týchto krajinách je v rozmedzí 2 -- 6 dolárov. Vo svete je dnes niekoľko nálezísk, ktoré sú zatiaľ príliš nákladné, ale s rastúcou cenou ropy sa môžu stať pre ropné spoločnosti atraktívnymi. Patria sem oblasti v Severnom mori, na Aljaške a v severnom Rusku, uviedol Horváth.
Ďalším problémom je ohraničená životnosť ropného sektora. Prognózy sa líšia v čase, keď by malo dôjsť k vyčerpaniu zásob ropy. Isté však je, že sa tak stane o niekoľko desaťročí. Ročná spotreba je od začiatku osemdesiatych rokov nižšia ako objavovanie nových nálezísk. Nové objavy za ostatných 40 rokov nepretržite klesajú a prognózy hovoria o pokračujúcom klesajúcom trende.
IEA dlho zastávala názor o neustále rastúcej ponuke v dôsledku tlakov zo strany trhov a takmer neohraničených zásob. Na základe rastúcej produkcie prekračujúcej očakávania sa dnes IEA zameriava na energetickú efektívnosť. Ministri zodpovední za energetiku v 26 členských štátoch IEA vyzvali na opatrenia zamerané na oslabenie dopytu po rope a diverzifikáciu energetických zásob.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:20