StoryEditor

Burzy majú nový orientačný bod

13.01.2003, 23:00

Rok 2003 sa začal na burze presne podľa predstáv "býka": rôznymi iracionálnymi výkyvmi. Index Dow Jones od 1. januára stúpol o 5 % a Nasdaq dokonca až o 8,3 %. Prejav amerického prezidenta Georgea W. Busha o znižovaní daní však burzám poriadne zamotal hlavy. Optimisti si myslia, že zrušenie dane z dividendy môže zdvihnúť kurzy akcií až o 5 %, keďže ekonomický plán zvýši príťažlivosť akcií v porovnaní s ostatnými investičnými nástrojmi.
No hneď na prvý pohľad je jasné, že burzami zamávala ich fantázia. Po prvé, daňový plán nebude v skutočnosti taký radikálny, ako sa javí dnes. Po druhé, spoločnosti, ktoré sa doteraz bránili vyplácaniu dividend, svoj postoj nezmenia, čo dokazuje jednoznačné vyhlásenie Microsoftu a Cisco Systems. Navyše zrušenie dane z dividendy prináša aj neželaný investičný trend -- únik peňazí do akcií tzv. starej ekonomiky. Podľa údajov týždenníka Spiegel totiž 70 % spoločností, kótovaných v indexe S&P 500, platí dividendy, kým na rast orientované firmy radšej investujú do výskumu a vývoja.
V tomto týždni sú však Bushove plány už dávnou minulosťou a kým Kongres diskutuje o všetkých kladoch a záporoch, burzy sa už preorientovali na ďalší "hybný moment": štvrťročné výsledky. V centre pozornosti stojí technologický sektor, keďže od Microsoftu a IBM, cez Intel a Sun, až po eBay a Yahoo!, zverejní výsledky každý, kto má v sektore nejaké postavenie. A hoci bilancia za 4. štvrťrok 2002 mnohým pripraví bezsenné noci (zisk Microsoftu klesol o 6 %, IBM o 11 %, Intelu o 7 %), výhľady na tento rok ponúkajú určitú nádej. Združenie sektora výrobcov polovodičov totiž očakáva zvýšenie dopytu po mikroprocesoroch o 20 % a burzy teraz zaujíma, či aj trhová jednotka Intel má podobný názor.
Napriek tomu z najnovšieho prieskumu investičnej banky Goldman Sachs medzi riaditeľmi odborov spoločností pre informačné technológie vyplýva, že kríza tohto sektora sa ešte vôbec neskončila. Dve tretiny respondentov totiž očakávajú ďalšie krátenie rozpočtov a po vyhodnotení odpovedí dospel Goldman Sachs k záveru, že obrat sektora v tomto roku klesne o 1 %. Kríza síce poškodila trhové jednotky Microsoft a IBM oveľa menej než konkurenciu, no aj "zázračný" Microsoft predpokladá nárast zisku len o 4,7 %. Trpí aj IBM, ktorý za minulý rok očakáva pokles zisku o 15 %.
Na druhom brehu stojí, napríklad, automobilový koncern General Motors (GM), ktorý má za sebou vynikajúci rok v znamení dvojnásobného zisku. No tento rok bude horší, keďže automobilový trh v USA má klesnúť o 3, 5 % a navyše najväčšie podniky svoj obrat umelo zvýšili pomocou bezúročných pôžičiek. V prípade GM aj podfinancovaný dôchodkový fond poškodí tohtoročný zisk, ktorý pravdepodobne klesne o 25 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. jún 2024 03:49