StoryEditor

Zhrdzavená povesť ropného priemyslu

23.08.2006, 00:00

Približne do dvoch týždňov musia manažéri britského ropného koncernu BP pred členmi amerického Kongresu objasniť, ako mohlo dôjsť na Aljaške k ekologickej katastrofe. Už vôbec nejde len o zahrdzavené potrubie. Texaský predseda energetického výboru John Barton v liste riaditeľov koncernu BP priamo píše "o chronickej nedbanlivosti".
Nie je to v tomto roku prvýkrát, čo sa na pranieri ocitli špičkoví riadiaci pracovníci ropného priemyslu. Napríklad v marci sa pred kongresmanmi zodpovedali manažéri spoločnosti EXXON, hoci v inej veci; šlo o neprimerané zisky, ktoré sa zástupcom ľudu hrubo nepáčili.
Rekordné zisky a vysoké ceny benzínu sa dajú ekonomicky odôvodniť aj bez toho, aby celé odvetvie ťahal hneď niekto za golier. Súvislosti medzi vysokými ziskami a nedostatočnou ekologickou bezpečnosťou sa však už zdôvodňuje horšie. Teda nie divu, že koncern BP si za svoju riadiacu politiku vyslúžil nelichotivé prívlastky.
Prehrdzavený ropovod v zátoke Prudhoe je pritom len jedným ohnivkom celej reťaze iných podobných udalostí, ktoré sa odohrali pod značkou BP. V marci tohto roku vytiekol takisto na Aljaške v dôsledku netesnosti asi milión litrov surovej ropy a rok predtým vybuchla v Texase celá rafinéria. Pätnásť ľudí zahynulo, 170 explózia zranila.
Aktuálny problém sa dostal na svetlo sveta len vďaka tomu, že po marcovej katastrofe úrady koncern donútili prekontrolovať celý ropný rozvodný systém. Totiž až teraz použil podnik modernú technológiu, ktorá odhalila aj netesnosti predtým ukryté. BP sa bráni tým, že aljašské predpisy neukladajú povinnosť používať nízkotlakovú metódu kontroly potrubia. Možno je to pravda, verejnosť však zodpovední pracovníci BP podobnými argumentmi celkom iste neuspokoja.
Koncern BP vynaloží v roku 2006 na inšpekciu aljašského potrubia 72 miliónov dolárov. Zároveň ten istý koncern vydal za posledného pol druha roka 20 miliárd dolárov na spätné odkúpenie vlastných akcií, aby udržal ich vysokú cenu na burze. Uvedený krok svedčí o tom, že vedenie koncernu nedokáže rozumne alokovať dosiahnuté zisky. Vo svetle závažných technických nedostatkov na Aljaške je táto politika diskutabilná a z hľadiska pošramotenej povesti priam vražedná. Kurz akcií BP po odhalení ekologickej katastrofy, samozrejme, okamžite klesol.
Kto by však veľkou palicou hrozil celému odvetviu, konal by nesprávne. Spoluvlastníkmi konkrétneho ropného poľa sú síce aj koncerny Exxon-Mobil a Conoco-Phillips, ale operatívna zodpovednosť leží jednoznačne na bedrách BP. Podľa mienky odborníkov sa technický stav potrubí v USA za posledných desať rokov zlepšil. V roku 2005 v USA registrovali 136 technických porúch v porovnaní s 245 pred desaťročím.
Napriek tomu by celé odvetvie malo nehodu považovať za varovanie. Tvárou v tvár tlaku trhu sú ropné spoločnosti pripravené vyťažiť aj poslednú kvapku ropy spod zeme, nech sa ložisko nachádza na ktoromkoľvek nehostinnom mieste našej planéty. Tým sa však zvyšuje riziko pre ľudí i životné prostredie. Manažéri by preto mali prijať opatrenie na zlepšenie situácie z vlastnej iniciatívy skôr, ako ich k tomu prinútia vlády. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:54