StoryEditor

Poškodil vám výtlk vozidlo? Poradíme, čo s tým

27.03.2018, 09:52
Autor:
vegveg
Cesty po zime často pripomínajú slalomovú dráhu. Vyhnúť sa všetkým výtlkom na ceste je často nemožné, no čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo?

Výber poisťovne je dôležitý
Škody na vozidle spôsobené výtlkmi na ceste kryje havarijné poistenie. „Vodiči si stále málo uvedomujú, že povinné zmluvné poistenie kryje len škody spôsobené vaším vozidlom počas prevádzky inej strane. Dnes by však samozrejmosťou malo byť aj havarijné poistenie, ktoré pomáha finančne zvládnuť následky poistnej udalosti, ako napríklad aj škody spôsobené výtlkom na ceste,“ hovorí Peter Kundlák zo spoločnosti Business Lease Slovakia.

Už pri výbere poisťovne si však preverte, v akom rozsahu prepláca poškodenie vozidla na výtlku poisťovňa a aké asistenčné služby v prípade nepojazdnosti vozidla poskytuje. „Ak je napríklad poškodená len pneumatika, poisťovne to považujú len za defekt a na ten sa poistné plnenie nevzťahuje,“ upozorňuje odborník. Viaceré poisťovne tak preplácajú poškodenie vozidla na výtlku len vtedy, ak je poškodený okrem pneumatiky aj disk.

Záleží na rozsahu poškodenia
Samozrejme, ak sú zničené ešte ďalšie časti, napríklad tlmiče, poistné vyplatia, no musí byť z poškodenia zjavné, že tlmiče sa zničili náhle, nie postupným opotrebením. 

Často v prípade poistnej nehody potrebujete asistenciu, preto je dobré si tiež vopred zistiť, aký rozsah asistenčných služieb poisťovňa poskytuje. „V prípade operatívneho lízingu je situácia o niečo jednoduchšia. Vodič má zároveň nárok na asistenčné služby lízingovej spoločnosti, a to 24 hodín 7 dní v týždni kdekoľvek po Európe,“ konštatuje Kudlák.

Súkromné? Služobné? Na lízing?
1. Nárok na poistné plnenie pri splnení poistných podmienok máte pritom bez ohľadu na to, či ide o vozidle vo vašom vlastníctve, služobné, alebo na operatívny lízing. Špecifiká nie sú žiadne, s tou výnimkou, že v prípade operatívneho lízingu je opäť situácia pre vodiča jednoduchšia a po nahlásení výtlku preberá komunikáciu s poisťovňou už lízingová spoločnosť.
3. Nehodu je však dobré zdokumentovať aj - a najmä - v prípade, že nemáte havarijné poistenie a škodu si chcete uplatniť u správcu cesty.
4. Pokiaľ by vodič nemal havarijné poistenie, dá sa škoda uplatniť u správcu cesty. Vtedy musí poistnú udalosť podrobne zdokumentovať.
5. Dôležité je privolať políciu, ktorá zdokumentuje výtlk a určí správcu cesty, ktorý musí byť o tom upovedomený. Pozor však, ak je výtlk označený dopravným značením, vtedy by išlo o vinu vodiča a nárok na poistné plnenie by zanikol.

Rada na záver: Ak nemáte off roadové vozidlo, výtlkom je lepšie sa vyhnúť. Určite ho neprechádzajte v plnej rýchlosti. Ak ho spozorujete na poslednú chvíľu, snažte sa i tak maximálne znížiť rýchlosť a výtlk prejsť v čo najnižšej rýchlosti. Ak ich už pár máte za sebou, určite v rámci jarnej údržby neopomeňte kontrolu tlmičov a celkovo geometrie vozidla.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:35