StoryEditor

Komoditné trhy

07.01.2007, 23:00

Prvý týždeň v novom roku priniesol búrlivé a miestami až divoké obchodovanie. A to napriek faktu, že sa pre dva dni voľna obchodovalo len tri dni. Aj tie však stačili na neuveriteľné výpredaje. Postihlo to najmä ropu, ktorej pokles o 7,7 percenta je najvýraznejší od apríla 2005. Najväčší prepad však zaznamenala meď, ktorá predviedla najväčší týždenný pokles za 10 rokov. Tou správnou nohou však do roku 2007 nevykročili ani zlato (-4,9 %), kukurica (-5,6 %) či pšenica (-6,1 %).
Teplé počasie doľahlo na ropu šokujúcim spôsobom. Hneď po sviatkoch začala jej cena padať ako sekera ku dnu. Len počas prvých dvoch dní klesla o deväť percent. Ani piatková korekcia už nezabránila najhoršiemu týždňu za posledných 20 mesiacov! Príčinou sú vysoké teploty na severnej pologuli, ktoré znižujú dopyt po vykurovacích olejoch. Ten je na severovýchode USA, ako najväčšom spotrebiteľovi tohto paliva, na polovičných hodnotách oproti normálu. Ani pravidelná správa o stave zásob ropy nezmenila súčasné smerovanie jej ceny. Priniesla síce informáciu o poklese zásob ropy, tie však boli vykompenzované nárastmi zásob benzínu a vykurovacích olejov. Výsledkom bolo tak len ďalšie zníženie ceny tejto vzácnej komodity. Bude zaujímavé sledovať reakciu kartelu OPEC, keďže v súčasnosti sa ceny ropy blížia už k hodnote 50 dolárov za barel. A to sa väčšine členských krajín tejto organizácie vôbec nepozdáva.
Naplno sa znovu prejavila korelácia medzi zlatom a dolárom. Pokým dolár predviedol najlepší týždeň od júna minulého roku, zlato kleslo o takmer päť percent. Zo začiatku to pritom vyzeralo veľmi nádejne. Hneď v stredu vystúpilo na štvortýždňové maximu, aby však ešte v ten istý deň prudko padlo. Ďalšie dva dni už len ďalej klesalo. Dolár dostal vítané impulzy o posilňovaní americkej ekonomiky. Či už to bol index výroby alebo vývoj nezamestnanosti, americká ekonomika ukázala toľko očakávané znaky oživenia. Znížili sa tak obavy obchodníkov s dolárom z prípadného zníženia úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou, ktoré by negatívne ovplyvnili atraktivitu americkej meny. Klincom do rakvy zlata bolo prudké zníženie ceny ropy a rovnako ďalších komodít. To len ďalej oslabilo pozíciu zlata, ktoré sa používa na zabezpečenie sa práve proti vysokej inflácii.
Až dvanásťpercentný pokles má za sebou meď. Vysoké zásoby a pokračujúca kríza amerického stavebného priemyslu sa postarali o pád ceny tohto kovu až na 8-mesačné minimum! Na skladoch sa nachádza najviac medi od polovice roku 2004, ktoré sa nedajú využiť. Americký stavebný priemysel sa totiž už od mája zmieta v kríze. Tá má za následok menej novopostavených domov, ich nižší predaj a zníženie výdavkov plynúcich v tomto priemysle. V novembri klesli výdavky už tretí mesiac za sebou a počet novovybudovaných domov dokonca už ôsmy mesiac za sebou. Pritom práve tento sektor priemyslu tvorí až takmer polovicu svetového dopytu po medi. Ak sa americký stavebný priemysel nevzchopí, môžeme byť svedkami ďalšieho oslabovania tohto vzácneho kovu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:30