StoryEditor

Smrť kráľa neovplyvní dodávky ropy

02.08.2005, 00:00
Ceny ropy sa včera vyšplhali nad hranicu 61 USD za barel (159 litrov), keď na trhu dočasne zavládla nervozita v dôsledku obáv o stabilitu dodávok čierneho zlata po smrti hlavy najväčšieho exportéra na Blízkom východe.

Ceny ropy sa včera vyšplhali nad hranicu 61 USD za barel (159 litrov), keď na trhu dočasne zavládla nervozita v dôsledku obáv o stabilitu dodávok čierneho zlata po smrti hlavy najväčšieho exportéra na Blízkom východe. Kráľ Saudskej Arábie Fahd Bin Abdul Azíz totiž včera ráno zomrel. Fahd viedol krajinu od roku 1982. Nástupcom by mal byť jeho nevlastný brat Abdullah Bin Abdulaziz Al-Saud. Korunný princ Abdullah však v podstate riadi impérium celé desaťročie, už od kráľovej mozgovej mŕtvice v roku 1995.
Správa o smrti sa na burze prejavila rastom ceny ľahkej severoamerickej benchmarkovej ropy WTI s dodávkou v septembri až na hodnotu 61,23 USD za barel. Je to necelý dolár pod rekordnou cenou aktívneho kontraktu, ktorú ropa zaznamenala v júli. Kontrakt s dodávkou v auguste stál vtedy 62,10 USD za barel. Na prekonanie maxima septembrového kontraktu by však ropa WTI musela zdražieť o ďalších 1,66 USD. Po horúčke špekulatívneho nakupovania však včera na burzovom parkete nastal výber ziskov a ropa sa mierne skorigovala smerom k hladine 61 USD. Predpokladá sa totiž, že ropná politika kráľovstva sa nezmení, keďže Abdullah ovláda krajinu už desaťročie. "Fahdova smrť môže na pár hodín rozkolísať trh s ropou, ale výrazne ho neovplyvní," uviedol iránsky ropný minister Bijan Namdar Zanganeh, ktorého na svojich internetových stránkach citovala štátna spravodajská agentúra. Saudská Arábia vyváža 9,5 mil. barelov denne. Ropný minister Ali Naimi zopakoval prísľub, že jeho krajina do roku 2009 zvýši ťažobné kapacity z 11 na 12,5 mil. barelov denne.
Obchodníci na komoditnom trhu sa viac strachujú o nedostatok palív, teda v lete o nedostatok benzínu a, v tomto roku s predstihom, o nedostatok vykurovacieho oleja v zime. K ich obavám a k rastu ceny preto viac prispela napríklad správa o zatvorení rafinérie spoločnosti British Petroleum Plc. v Texase s kapacitou 460 tis. barelov denne. Smädný energetický trh s palivami v USA totiž nemá problémy doviezť dostatok ropy. Má však veľké problémy rýchlo ju spracovať na benzín a vykurovací olej napriek tomu, že kapacity rafinérií sú sústavne vyťažené nad 95 %. Čo nestihnú USA vyrobiť, to musia doviezť zo zahraničia, takže ovplyvňujú ceny na celom svete. Preto sú citlivo vnímané správy o problémoch ktorejkoľvek rafinérie, či už ide o minulotýždňový požiar v rafinérii Murphy Oil Corp. v americkej Louisiane, výbuch ropovodu ruskej rafinérie OAO Novo-Ufimsky alebo štvordňový výpadok produkcie rafinérie Royal Dutch Shell v Holandsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:59