StoryEditor

Som Bond. Starý dobrý James Bond

15.11.2006, 23:00

"Hľadal som najjednoduchšie, najhlúpejšie a najobyčajnejšie znejúce meno. James Bond bol oveľa lepší ako zaujímavosti typu Peregrine Maltravers. Exotické veci sa mali diať jemu a okolo neho, ale on mal byť neutrálnou postavou -- anonymný hrubý nástroj v službách ministerstva," prehlásil raz o svojom hrdinovi autor Ian Fleming.
Z nenápadného agenta 007 sa stala neuveriteľná legenda, jedna z najdlhšie fungujúcich filmových sérií všetkých čias. Jej 21. diel má dnes medzinárodnú aj slovenskú premiéru.
Recept na kasový trhák
Bondovky rozhodne kvalitou nevynikajú nad inú "béčkovú" produkciu. Treba ich vnímať ako paródiu klasických akčných filmov. Vodítkom sú už animované titulky na začiatku každej časti. Napriek tomu je každý z filmov série zárukou miliónových tržieb. Nech už je predstaviteľom hlavnej postavy ktokoľvek, divákov pritiahne. "Bond sa stal takým úžasným fenoménom preto, že jeho postava sa vlastne nevyvíja," tvrdí filmový teoretik a Bondov fanúšik Martin Ciel. Podľa neho je schéma série -- na rodziel od mnohých iných filmov -- bezchybná. "Osamelý agent, sex, násilie a ešte aj záchrana sveta, to všetko je dokonalé vo svojej nemennosti."
Na Bondovi jeho fanúšikovia oceňujú presne to, čo na nekonečnom seriáli o detektívovi Colombovi. Už pre nich nie je zaujímavé, čo sa stane a ako sa to vyrieši, ale ako je to urobené. Publikum oceňuje variácie známeho motívu.
Jediné, čo sa od 60. rokov zmenilo, bol nepriateľ. Kritici po skončení studenej vojny špekulovali, čo bude ďalej. Ale nastúpil terorizmus, nepriateľ sa vymenil a Bond žije a necháva zomierať ďalej.
Jones, Indiana Jones
Flemingove romány (sfilmovaných bolo 14) sa pohybujú v širokom priestore: od realistickej špionážnej drámy až po science-fiction. Na rozdiel od predlôh je však hrdina na plátne menej temný, jemnejší, krajší, vychovanejší. "Ten "skutočný" literárny Bond je dosť brutálna postava, ale sexizmus, drzosť, negativizmus, chladnokrvnosť a čierny humor ostali rovnaké," vysvetľuje Ciel.
S agentom v službách Jej Veličenstva (ktoré sa na rozdiel od predstaviteľov Bonda ešte nezmenilo) sa môže identifikovať ktokoľvek. Podľa Ciela podobnú postavu vytvoril Steven Spielberg v Indianovi Jonesovi. "Ten bol však príliš zasadený do konkrétnej doby a prostredia, zákonite musel skončiť."
Meno ako profesia
Doteraz sa menom James Bond predstavovali (v oficiálne uznaných 21 verziách) šiesti muži: uhrančivý Sean Connery, komický George Lazenby, bezprívlastkový Roger Moore, sladký Timothy Dalton, najmenej zhumpľovaný Pierce Brosnan a najnovšie blondín Daniel Craig. Keď sa diváci ohradili voči striedaniu hercov, producenti sa oháňali argumentom, že James Bond nie je meno postavy, ale status, profesia. Ciel ide v tomto vyhlásení ešte ďalej -- je to značka, schéma, model, ktorý sa dá zaplniť akoukoľvek tvárou.
No aj teoretik vzápätí pripúšťa, že najviac mu vyhovoval Connery. Nebol totiž typickým fešákom -- najviac sa približoval Flemingovej predlohe.
Aj tržby svedčia o tom, že diváci pozorujú zmeny. Keď po šiestich filmoch s Connerym prebral štafetu George Lazenby, tržby klesli o štvrtinu. Uvedomoval si to aj samotný Lazenby. Hneď v úvodnej scéne, keď mu ukradli auto, predniesol priamo do kamery repliku "To by sa Connerymu nestalo." V ďalšom filme -- opäť s Connerym -- sa tržby vrátili na pôvodnú výšku.
Obraz svojej doby
Hollywood postupne vychádzal v ústrety divákom aj dobe. "Napriek všetkému je agent 007 hrdinom mainstreamových filmov, prispôsobuje sa všetkým možným spoločenským a politickým smerom," dáva veci na správnu mieru Ciel.
V 90. rokoch Bond napríklad menej fajčil, pretože sa viac ako proti Sovietskemu zväzu bojovalo proti rakovine. Inokedy pôsobil ako predajca vozidiel či díler náramkových hodiniek. Najnovší sa vraj vracia späť k drsným zvykom Seana Conneryho. Uvidíme.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:39