StoryEditor

Šéfovia amerických firiem si vlani opäť dobre prilepšili

21.04.2006, 00:00
Suma, ktorá obohatila účty niektorých výkonných predstaviteľov, prekročila hranicu 100 miliónov dolárov. Priemerný plat vrcholných predstaviteľov najväčších spoločností vlani vzrástol na 5,2 milióna dolárov.
V minulom roku si výkonní riaditelia a manažéri amerických firiem pripísali na svoje kontá opäť viac peňazí než v roku 2004. Hoci rast bol vlani o niečo pomalší v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, suma, ktorá obohatila účty niektorých výkonných predstaviteľov, prekročila hranicu 100 miliónov dolárov, uviedol na svojej stránke USA TODAY. Hoci firmy sa práve pre vysoké príjmy vedenia vystavujú často ostrej kritike investorov, riešením problému sa väčšina z nich zatiaľ vážnejšie nezaoberala.

Vysoké bonusy bez ohľadu na výsledky
Prieskum, v ktorom spoločnosť The Corporate Library oslovila viac než 550 firiem, ukázal, že vrcholným predstaviteľom najväčších spoločností príjem vlani vzrástol v priemere o 3,7 percenta na 5,2 milióna dolárov. Pri porovnaní s príjmom priemerného amerického zamestnanca prieskum zistil, že príjmy výkonných riaditeľov boli vlani až 430-násobne vyššie. A to je až desaťnásobne viac v porovnaní so situáciou z roku 1980. Podobne ako v ostatných rokoch, aj v roku 2005 sa na ich obrovských príjmoch podieľalo najmä vyberanie ziskov z akcií. Ďalej sú v tejto sume započítané rôzne bonusy a základná mzda.
V mnohých prípadoch si zisky z akcií výkonní predstavitelia vyberajú až po niekoľkých rokoch v závislosti od vývoja ich hodnoty na trhu, napísal Associated Press. Investori nie sú spokojní najmä s tým, že len málo sa uplatňuje vyplácanie odmien podľa skutočných výsledkov firmy, uvádzajú odborníci. Jedným z príkladov nekorektného správania k investorom je spoločnosť AT&T, donedávna známa pod názvom SBC Communications. Jej výkonnému riaditeľovi Edwardovi E. Whitacreovi bolo vlani vyplatených 17,1 milióna dolárov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2004 až 15-percentný nárast. Aj vďaka tomuto zvýšeniu sa jeho konto za posledných päť rokov obohatilo o viac než 85 miliónov dolárov, a to aj napriek faktu, že za toto obdobie sa výnos z akcií spoločnosti znížil až o 40 percent, uviedla spoločnosť Hodgson.

Nespokojní investori
Nespokojnosť investorov s preplácaním výkonných predstaviteľov rastie aj napriek postupnému oživovaniu na akciových trhoch a znižovaniu počtu firemných škandálov. Deväť z desiatich inštitucionálnych investorov oslovených spoločnosťou Watson Wyatt Worldwide uvádza, že americké spoločnosti ešte stále postupujú podľa starých metód, ktoré umožňujú až neuveriteľne preplácať vrcholný manažment. A práve tieto praktiky podľa väčšiny z nich poškodzujú obraz amerických firiem.

Slovenskí manažéri dobiehajú zahraničných kolegov
Hoci dnes majú slovenskí manažéri jedny z najnižších platov v Európskej únii, svojich zahraničných kolegov dobiehajú rýchlejšie než napríklad českí či poľskí šéfovia. Podľa štúdie personálno-poradenskej spoločnosti Hewitt Associates stúpli mzdy manažérov na Slovensku vlani o sedem percent.
Podľa Františka Kleina, riaditeľa česko-slovenskej pobočky Hewitt Associates, súvisí rýchlejší rast manažérskych platov predovšetkým so mzdovým dobiehaním ostatných krajín a s vývojom hospodárstva.
Aj keď sa rast platov firemných špičiek v tomto roku mierne spomalí, budú sa podľa Kleina mzdy slovenských manažérov zvyšovať najrýchlejšie nielen spomedzi krajín V4, ale aj ostatných štátov únie. Riadiaci pracovníci by tak mali zarobiť zhruba o šesť percent viac ako vlani.
Pri porovnávaní absolútnej výšky miezd v EÚ sú slovenskí manažéri slabo platení. Svojimi mzdami sú až v spodnej časti európskeho rebríčka.
Z výsledkov štúdie vyplynulo aj to, že mzdové rozdiely medzi riaditeľmi a bežnými zamestnancami súkromných firiem sa v priebehu minulého roka zväčšili. Platy radových pracovníkov rástli o jedno percento pomalšie. Podľa Kleina ide o celosvetový trend. (hn/mo)

Celkové príjmy výkonných riaditeľov 

Spoločnosť

Výkonný riaditeľ

Príjem (v mil. USD)

Capital One Financial Richard D. Fairbank 280,1
KB Home Bruce Karatz 163,9
Cendant Henry Silverman 133,3
Lehman Brothers R S. Fuld Jr. 119,5
Genentech Arthur D. Levinson 109,4
Occidental Petroleum Ray R. Irani 106,5
Oracle Lawrence J. Ellison 92,1
Valero Energy William E. Greehey 89,4
Cisco Systems John T. Chambers 80,7
Morgan Stanley John J. Mack 68,1
Zdroj: USA TODAY
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:06