StoryEditor

Dilemy v súbojoch o titul kráľovnej krásy

28.11.2002, 23:00

Stať sa kráľovnou krásy Spojených štátov nie je vôbec jednoduché. Základnou podmienkou je, že uchádzačka o titul musí byť slobodná. Podľa spravodajského servera www.foxnews.com smie síce chodiť na rande, ale pokiaľ sa ukáže, že zároveň vedie pohlavný život, môže jej to zničiť kariéru. Na druhej strane by ale nemala propagovať pohlavnú zdržanlivosť.
Nedávno vyšli na povrch kontroverzné pravidlá týchto súťaží v súvislosti s problémami pri voľbe Miss Severnej Karolíny a Miss Universe. Niektorí pozorovatelia tvrdia, že tieto pravidlá sú sexistické a zastaralé, zatiaľ čo ich oponenti o nich hovoria ako o nevyhnutnom prostriedku, ktorý by mal zachovať dôstojnosť súťažiacich a zároveň ich udržať zaujímavé v očiach mladých ľudí, ktorí ich sledujú ako svoje vzory.
Karla Mantilla z feministického časopisu Off Our Backs hovorí, že súťaže krásy majú predstavovať istý ideál krásy. "Od súťažiacich sa očakáva, že budú cudné a zároveň budú predvádzať ako dobre budú vyzerať v plavkách. Je to bláznovstvo." Na druhej strane sporu stoja organizácie ako Národné lekárske stredisko pre rodinu (NPCF), ktoré tvrdia, že súťažiace majú vďaka pravidlám povinnosť zachovávať zásady slušnosti. Ako hovorí predsedníčka NPCF Diana Lightfoot: "Sme presvedčení, že každý kto je postavený do úlohy modelu dospievajúcich, je pokiaľ možno, povinný zobrazovať ten najzdravší životný štýl."
Zatiaľ čo Mantilla si myslí, že bolo zlé, keď napríklad bývalá Miss Severnej Karolíny Rebecca Revels musela vrátiť korunku po tom, čo sa objavili je fotografie "hore bez", ktoré urobil jej priateľ, Lightfoot tvrdí, že toto rozhodnutie bolo správne. "Keby sa tie fotografie dostali na verejnosť, znamenalo by to čierny bod pre celú súťaž krásy. Tí, čo hovoria, že o nič nejde a že takto žije každý, dávajú dospievajúcim nesprávny vzor zdravého životného štýlu."
V septembri odobrali organizátori súťaže Miss Universe titul bývalej kráľovne Oxane Fedorovej. Ako dôvod uviedla predstaviteľka organizácie, ktorá súťaž organizuje, Esther Swan skutočnosť, že Fedorova odmietla plniť povinnosti, vyplývajúce z jej titulu. Potvrdila tiež, že dôvodom na odobratie titulu by mohli byť i manželstvo a tehotenstvo. "Myslím si, že ženy, ktoré majú náročné povolania vedia, že starostlivosť o domácnosť je veľmi náročná. A starostlivosť o manžela a deti... V tejto práci ste stále v pohybe."
Miss teda má byť cudná a nesmie pózovať nahá pred objektívom. Prečo ale nesmie nová Miss America, dvadsaťdvaročná Erika Harold propagovať pohlavnú zdržanlivosť? Keď sa o to miss pokúsila, organizátori súťaže ju jemne varovali, aby to nerobila. "Podľa toho, ako organizátori reagovali na nahé fotky Rebeky Revels, by sa mohlo zdať, že si želajú aby bola miss natoľko cudná, že bude propagovať pohlavnú zdržanlivosť," hovorí Karla Matilla. "Ale nie je to pravda. Boli by najradšej, keby súťažiace krásky v jednom kuse lavírovali medzi pannou a cundrou."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:05