StoryEditor

Americká ekonomika stále napreduje

20.06.2005, 00:00
Správy o americkej ekonomike potvrdili predpovede Federal Reserve o zdravom ekonomickom raste a naznačujú pokračovanie v súčasných trendoch v sprísňovaní menovej politiky. Podľa vládnych údajov spotrebiteľské ceny v USA za ostatný mesiac mierne klesli, kým priemyselná produkcia narástla.

Správy o americkej ekonomike potvrdili predpovede Federal Reserve o zdravom ekonomickom raste a naznačujú pokračovanie v súčasných trendoch v sprísňovaní menovej politiky. Podľa vládnych údajov spotrebiteľské ceny v USA za ostatný mesiac mierne klesli, kým priemyselná produkcia narástla.
Najmä streda bola bohatá na správy, ktoré určujú smerovanie ekonomiky na najbližšie obdobie. Sklamaním boli čísla o toku kapitálu, ktoré zaostali za očakávaniami, keď čistý prílev kapitálu dosiahol 47,4 miliardy dolárov. "Už druhý mesiac za sebou nedosiahli úroveň deficitu zahraničného obchodu (57 miliárd), čo potvrdzuje prehlbovania štrukturálnych nedostatkov v ekonomike," uviedol analytik Tatra banky Branislav Baričák. Dolár na túto správu reagoval negatívne a vzdialil sa od psychologickej hranice 1,20 za euro, ktorej by bolo v prípade pozitívnych čísel na spadnutie. Analytici sa zhodujú v tom, že aj napriek miernej korekcii v ostatných dvoch dňoch dôjde v najbližšom čase k prekročeniu tejto hranice, keďže doláru prospieva najmä zvyšovanie úrokového diferenciálu medzi USA a eurozónou a ekonomické problémy eurozóny.
V máji klesli spotrebiteľské ceny o 0,1 percenta, k čomu najvýraznejšie prispel prepad cien energií. Ako oznámilo Ministerstvo práce USA, medziročná inflácia sa znížila z aprílových 3,5 percenta na 2,8. Ceny energií sa skĺzli o 2 percentá, teda najviac od júla minulého roku. Spadli najmä ceny benzínu, a to o 4,4 percenta. Prispeli k tomu najmä pozitívne čísla o stave zásob ropy a benzínu v uplynulých týždňoch, ktoré sú v porovnaní s minulým rokom takmer o 10 percent vyššie. Fed ešte pred zverejnením údajov o vývoji spotrebiteľských cien označil inflačný vývoj za prijateľný a aktuálne údaje potvrdzujú súčasne smerovanie menovej politiky Fedu. Trhy očakávajú ďalšie zvýšenie úrokovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu na najbližšom zasadnutí rady guvernérov. Do konca roka by tak podľa očakávaní mal Fed urobiť trikrát, čím by sa kľúčová úroková sadzba dostala na úroveň 3,75 percenta. Niektorí analytici predpokladali, že v prípade výrazne vyššej inflácie by Fed mohol zvýšiť sadzbu vo väčšej miere, teda až o pol percenta.
Napredovanie ekonomiky potvrdili údaje o priemyselnej produkcii, ktorá v máji vzrástla o 0,4 percenta. Ekonómovia podľa Financial Times odhadujú rastový potenciál americkej ekonomiky v rozmedzí 3,25 -- 3,5 percenta. Pre ďalší vývoj na trhu bude dôležitá dnešná správa o schodku na bežnom účte platobnej bilancie, ktorý, podobne ako rozpočtový a obchodný deficit, dosahuje mimoriadne vysoké úrovne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:20