StoryEditor

S akciami možno obchodovať skôr

04.05.2007, 00:00
Podmienečné prijatie cenných papierov na obchodovanie je novým inštitútom, ktorý má pomôcť oživiť záujem investorov aj emitentov o domáci kapitálový trh.
V článku je tabuľka

Miniatúrnemu slovenskému kapitálovému trhu sa snaží pomôcť novela zákona o burze cenných papierov. Podmienečné prijatie cenných papierov na obchodovanie je novým inštitútom, ktorý má pomôcť oživiť záujem investorov aj emitentov o domáci kapitálový trh. Emitenti budú môcť teraz získavať kapitál spôsobom bežným na zahraničných kapitálových trhoch. Otázkou je, či túto možnosť niekto využije.

Obchodovať čo najskôr
Podľa skúseností aj z iných krajín, určitá záruka prijatia cenného papiera na trh burzy po úspešnom úpise motivuje investorov. Preto zákonodarcovia prišli s možnosťou podmienečného prijatia cenných papierov na burzu po schválení prospektu cenného papiera. "Ustanovenie o podmienečnom obchodovaní umožňuje obchodovanie s ešte nevydaným cenným papierom, a to v čase od ukončenia upisovacieho obdobia až po vydanie cenného papiera. Pri zaknihovaných cenných papieroch sa pod vydaním cenných papierov rozumie pripísanie cenných papierov na účty prvých majiteľov v centrálnom depozitári," vysvetľuje generálna riaditeľka Burzy cenných papierov v Bratislave Mária Hurajová.
Podmienečné obchodovanie umožňuje prvonadobúdateľom obchodovať s cenným papierom ihneď po jeho upísaní a zabezpečuje plynulé pokračovanie vývoja kurzu cenného papiera na sekundárnom trhu v nadväznosti na záverečnú upisovaciu cenu na primárnom trhu," hovorí Hurajová.
Dĺžka trvania obchodovania v podmienečnom obchodovaní bude závisieť od viacerých okolností, predovšetkým od veľkosti emisie a počtu jej nadobúdateľov, od priebehu úkonov spojených s vydaním cenného papiera a od lehoty zápisu základného imania v obchodnom registri.

Legislatíva pripravená
Právne prostredie bolo vďaka poslednej novele posunuté na vyššiu úroveň, avšak aj do nadobudnutia jej účinnosti existovali pre realizáciu prvotnej verejnej ponuky dostatočné podmienky.
"Keďže od ukončenia upisovacieho obdobia do vydania cenného papiera často uplynulo aj niekoľko mesiacov, vznikala neistota už pri upisovaní cenných papierov na primárnom trhu. Skrátením uvedeného obdobia novelami iných zákonov, ako aj zavedením možnosti podmienečného obchodovania, sa dostávame do situácie úplne porovnateľnej s ostatnými členskými krajinami únie," konštatuje Hurajová. Podľa nej využitiu možnosti prvotnej verejnej ponuky akcií, čiže získaniu najlacnejšieho zdroja financovania spoločností vydaním akcií, už na Slovensku nič nebráni.

Každé zlepšenie je dobré
Riaditeľ odboru treasury Privatbanky Miron Zelina víta každý krok na zlepšenie domáceho kapitálového trhu.
"Legislatívne podmienky sú vytvorené, teraz sú dôležité ekonomické," hovorí. Upozorňuje však, že na slovenskom kapitálovom trhu sa ponuka dlhodobo nestretáva s dopytom. "Emitenti si myslia, že nezískajú kapitál a investori, že niet do čoho investovať. Je to začarovaný kruh," uzatvára finančník.
Predseda výkonného výboru Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Igor Hornák má pocit, že čas, v ktorom mal šancu vzniknúť domáci akciový trh, už pominul. "Pre slovenských emitentov je prisilná ponuka podstatne rozvinutejších trhov v Poľsku, Rakúsku alebo v Česku. Otázka je, či na Slovensku ešte nejakí potenciálni emitenti existujú, ktorí by mali záujem získať kapitál emisiou akcií, pri pretlaku ponuky lacných úverov z bánk, veľkého množstva kapitálu v privátnych rukách, podnikoch ovládnutých medzinárodnými firmami," pýta sa Hornák.

Najväčšie IPO v roku 2006
   

Krajina

Hodnota (mld. USD)

1

Industrial Commerc ial Bank of China

Čína

21,9

2

Bank of China

Čína

11,2

3

Rosnefť

Rusko

10,7

4

KKR Private Equity Investors LP

USA

5

5

Standard Life

Veľká Británia

4,4

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:48