StoryEditor

O predpísaní liekov rozhoduje lekár

Často ľudia nevedia, kto rozhoduje vo vzťahu lekár – pacient. Na koho sa majú obrátiť, ak potrebujú zmeniť ambulanciu, zdravotnú poisťovňu alebo lieky.

Odpovedá Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov

1. Výpis z dokumentácie
Chcela som požiadať o výpis zo zdravotnej dokumentácie. Môžem len ja alebo aj niekto z rodiny?
Áno, určite môže a rovnako môžete požiadať o výpis zo zdravotnej dokumentácie. Právo nahliadať do dokumentácie v celom rozsahu má okrem osoby, ktorej sa týka, aj jej zákonný zástupca. V prípade neplnoletej osoby je to rodič, ale napríklad aj opatrovník. V prípade smrti dotknutej osoby má právo nahliadať v celom rozsahu aj manžel alebo manželka, dieťa alebo rodič tejto osoby. Ak takýchto osôb niet, môže to byť aj plnoletá osoba, ktorá so zomrelou osobou žila v domácnosti, blízka osoba alebo zákonný zástupca týchto osôb.

2. Blízka osoba
Často nám nechceli dať v nemocnici informácie o zdraví známych, že ich môžu dať len niekomu z rodiny. Kto je teda blízka osoba?
Pri bližšej identifikácii týchto osôb si treba dať pozor na pojmy ako domácnosť a blízka osoba. Sú to pojmy s právnou relevanciou a vymedzuje ich Občiansky zákonník. Podľa neho domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby. Blízke osoby definuje ako príbuzných v priamom rade, napríklad rodičia a deti. Súrodencov, manžela alebo iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa považujú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

3. Splnomocnenie pre advokáta
Môžete splnomocniť nahliadnuť do dokumentácie aj inú osobu, napríklad svojho advokáta?
Na nahliadnutie do dokumentácie môžu blízke osoby splnomocniť akúkoľvek inú osobu. Plnomocenstvo však musí byť písomné a podpis na ňom úradne osvedčený. V splnomocnení musí byť uvedený aj rozsah splnomocnenia. Môže ísť napríklad o advokáta, ktorý zastupuje osobu pred správnymi orgánmi, napríklad zastupovanie pacienta pred Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v otázke, či bola poskytnutá starostlivosť správne (lege artis) alebo súdmi v súvislosti s náhradou škody na zdraví alebo nemajetkovou ujmou.


4. Iný lekár
Lekár – neurológ ma objednal na vyšetrenie až o sedem týždňov. Bolesti chrbtice sa mi zhoršujú, čo môžem urobiť, keď potrebujem vyšetrenie skôr? Preplatí mi poisťovňa vyšetrenie u iného ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 03 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:47