StoryEditor

Koruna na päťmesačnom minime

19.04.2005, 00:00
Koruna už na päťmesačnom minime, koncoročné odhady na jedno euro sú o 3 koruny silnejšie.

Pod vplyvom regionálneho vývoja dosiahla včera slovenská mena svoje päťmesačné minimum 39,700 SKK/EUR. Ráno otvárala koruna o takmer 60 halierov nižšie. Najviac sa oslabil poľský zlotý, ktorý sa včera takmer dotkol 4,2 PLN/EUR z otváracích 4,08. Najstabilnejšou menou bola opäť česká koruna, čo možno vidieť aj na jej zhodnotení oproti slovenskej menovkyni. Výmenný kurz týchto dvoch mien prerazil úroveň 1,3 a dosiahol takmer 1,315 SKK/CZK.
Všetky predpovede nielen slovenských, ale aj zahraničných analytikov tvrdia, že slovenská mena by sa mala posilňovať. Pred mesiacom bolo euro oproti slovenskej korune o viac ako dve koruny lacnejšie. Známa svetová investičná banka Merrill Lynch očakáva o tri mesiace výmenný kurz koruny a eura na 36,8. Rovnako aj guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko vyhlásil, že koruna by sa mala z dlhodobého pohľadu posilniť hlavne z dôvodu pozitívneho rozdielu v produktivite práce.
Vysoká volatilita na trhu ešte v nedávnej minulosti prekážala centrálnej banke a tá zasahovala priamymi intervenciami na trhu v snahe zabrzdiť posilňovanie koruny. Teraz, keď sa koruna prudko oslabuje, NBS nereaguje. "Národná banka Slovenska súčasnú situáciu v tejto chvíli nekomentuje," povedal pre HN jej hovorca Igor Barát. Analytici ani neočakávajú zásah NBS pri súčasných hodnotách. "Ak by sa výmenný kurz koruny a eura dostal k 40,5 SKK/EUR, nastala by pravdepodobne intervencia zo strany centrálnej banky," uviedol analytik ING Bank Ján Tóth. Podľa neho by sa koncom roka malo euro predávať za 36,8 koruny, teda takmer o tri koruny nižšie ako je teraz. Rovnako odhaduje kurz aj analytik Ľudovej banky Mário Blaščák, podľa ktorého z hľadiska dlhodobého vývoja kurzu sú dôležitejšie výkonnostné parametre ekonomiky a nie krátkodobé vplyvy na devízovom trhu. Na konci dňa nastala mierna korekcia a kurz uzatváral na 39,5 SKK/EUR.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 00:15