StoryEditor

Slovensko má priveľa právnikov

29.05.2018, 00:00
Slovensko má extrémne vysoký počet právnikov, dopyt po tomto vzdelaní sa však postupne koriguje. Študenti už vedia, že diplom z práva vysoké príjmy nikomu negarantuje, hovorí predseda Slovenskej advokátskej komory Tomáš Borec.

Na Slovensku je právnické vzdelanie jedným z najpopulárnejších. Svedčí o tom množstvo absolventov týchto vysokých škôl. Naproti tomu – vymožiteľnosť práva je u nás nedostatočná. V čom vidíte hlavné príčiny?
Pokiaľ ide o absolventov vysokých škôl, je kriticky dôležité, aby sme sa viac než na kvantitu sústredili na kvalitu ich prípravy. Pravdou je, že aj z pohľadu vysokých škôl je jednoduchšie a lacnejšie ponúknuť viac miest pre štúdium práva, ako sú napríklad nákladovo náročnejšie technické odbory. Výsledkom je potom extrémne vysoký počet právnikov a určité sprofanovanie tohto odboru. To však už vedie k určitej korekcii dopytu – vidíme, že záujem
o tento odbor postupne klesá. Študenti jednoducho vedia, že diplom z práva nikomu negarantuje vysoké príjmy a trh s právnymi službami je presýtený. Preto je pre nich dôležité, aby sa snažili už počas štúdia získať čo najviac zručností a skúseností vrátane zahraničných
stáží.

A pokiaľ ide o vymožiteľnosť práva?
Otázka vymožiteľnosti práva je omnoho širšia než samotná problematika vysokoškolského vzdelávania. Podľa môjho názoru skôr súvisí s celkovým nastavením spoločnosti, s úctou k právu a všeobecne s rešpektovaním pravidiel.

Ľudia si často myslia, že právo ako atribút spravodlivosti je akási gumená hmota, ktorú možno naťahovať tak či onak, prispôsobovať vplyvu a moci. Ako vy vnímate tento problém z pohľadu predsedu komory?
Toto vnímanie vyplýva aj z toho, že nachádzanie práva – najmä v komplikovanejších a hraničných situáciách – nie je triviálnou záležitosťou a vyžaduje si okrem skúseností a odbornosti aj hodnotové zakotvenie. Rovnako platí, že vnímanie kategórie spravodlivosti je
z princípu poznačené určitou subjektívnosťou. O to dôležitejšie je, aby sa výkon právnických profesií riadil vysokými etickými štandardmi a aby v právnom systéme fungovali kontrolné mechanizmy, ktoré majú ľudí brániť pred prípadným zneužívaním práva.

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá má za cieľ pomáhať uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a so zákonmi. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:01