StoryEditor

Európa môže predbehnúť USA

27.02.2007, 23:00
Americká ekonomika bude tento rok rásť najpomalším tempom za posledných päť rokov. Dôvodom je najmä prepad bytovej výstavby. Naopak, posilňujúcim faktorom má byť spotreba domácností.
V článku je graf

Americká ekonomika bude tento rok rásť najpomalším tempom za posledných päť rokov. Dôvodom je najmä prepad bytovej výstavby. Naopak, posilňujúcim faktorom má byť spotreba domácností. Vyplýva to z najnovšej štúdie americkej Národnej asociácie pre obchodnú ekonomiku. Podľa Európskej komisie má únia príležitosť v tempe rastu predbehnúť zámorského rivala.

Pomalší rast
Podľa prieskumu 47 popredných ekonómov bude americká ekonomika rásť 2,7-percentným tempom oproti 3,4 percenta v minulom roku. Ide o najpomalší rast hrubého domáceho produktu (HDP) od roku 2002, keď ekonomika stúpla o 1,6 percenta. V novembri odborníci prognózovali ešte o 0,2 percentuálneho bodu nižší rast. Mierne zlepšenie aktuálneho odhadu prišlo aj napriek očakávaniu poklesu bytovej výstavby takmer o 15 precent. Už v minulom roku klesli výdavky na obytné domy o 4,2 percenta. Výsledkom bolo zníženie zamestnanosti v stavebníctve.
Tieto faktory sa najviac odrazili v spomalení americkej ekonomiky v druhom polroku minulého roka. Protiváhou pokrivkávajúcemu stavebníctvu má byť rast spotreby domácností. Tá by mala stúpnuť o 3,2 percenta. Dobré správy majú ekonómovia aj pre infláciu. Tá by sa podľa nich mala zvýšiť iba o 1,9 percenta v porovnaní s 3,2 percenta v minulom roku.

Európa predbehne USA?
Ekonomika Európskej únie má podľa odhadu EK rásť rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Motorom má byť rastúci domáci dopyt. Podľa predpovede má EÚ rásť 2,7-percentným tempom, namiesto pôvodných 2,4 percenta. Podľa komisie únia predbehne USA, ktorej rast HDP odhaduje na 2,5 percenta. "Podľa našich predpokladov bude ekonomický rast USA nižší ako EÚ, a mierne vyšší ako rast eurozóny," povedal eurokomisár pre menové otázky Joaquin Almunia. Nový odhad pre 13 krajín eurozóny je oproti pôvodnej prognóze 2,1 percenta lepší o 0,3 percentuálneho bodu.
Rast by mal nasledovať po rokoch, keď európska ekonomika zaostávala za zvyškom sveta. "Rok 2006 bol pozoruhodný, pretože rast bol ťahaný domácim dopytom vďaka zlepšenej situácii na trhu práce, kde sa vytvorili tri milióny miest, pričom dva milióny v krajinách eurozóny," zhodnotila situáciu komisia. V minulom roku eurozóna rástla tempom 2,7 percenta a celá EÚ 2,9 percenta. Nezamestnanosť v decembri dosiahla 7,5 percenta, pričom v USA to bolo 4,5 percenta.

Slovenské míľové kroky
Vďaka vysokému ekonomickému rastu sme si zvykli na označenie "slovenský tiger". Podľa predpovedí aj pre tento rok máme rátať s viac ako 8-percentným tempom rastu. Najstriedmejšie je ministerstvo financií, ktoré odhaduje zlepšenie ekonomiky o 8,1 percenta. Národná banka Slovenska ponúka optimistický 8,6-percentný odhad rastu. "Predpokladáme tohtoročný rast 8,2 percenta. Mal by byť ťahaný najmä vonkajším dopytom, čiže vývozom, popri pretrvávajúcom raste domáceho dopytu. Investičná aktivita by sa v porovnaní so silnými tempami roku 2006 mohla mierne spomaliť, podobne ako spotreba domácností," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Makroekonomický analytik ČSOB Marek Gábriš očakáva 8,6-percentný rast. "Inflácia by mohla klesnúť na historické minimum a vytvoriť tak priestor pre solídny rast reálnych miezd. Spotreba domácností by tak popri zahraničnom dopyte mohla byť druhým ťahúňom ekonomiky," dopĺňa Gábriš.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:11