Podľa expertov sú ďalšou možnosťou, ako sa dostať do fyzickej aj duševnej pohody. Napríklad saunovanie telo zahreje a zrelaxuje. Potenie pomáha eliminovať toxíny, teplo napomáha regenerácii a bojuje proti vírusom. Blahodarný účinok majú tiež aromatické kúpele s esenciálnymi olejmi.pxhere.com
StoryEditor

To, čo vkladá štát do liečby, je málo

18.06.2018, 00:00
Včasná rehabilitácia v kúpeľoch po úrazoch či operáciách, liečba chronicky chorých a primárna prevencia najčastejších ochorení sú tri piliere kúpeľnej liečby. O ich využívaní hovorí Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov a viceprezidentka Európskeho zväzu kúpeľov.

Koľko liečivých prameňov máme?
V liečebnom kúpeľníctve sa môžu využívať len ministerstvom zdravotníctva uznané prírodné liečivé vody, ktoré majú preukázané liečivé účinky. Je ich vyše 120. Zákonom je regulovaná ich ochrana, ťažba, využívanie. Každý zdroj má stanovené indikačné spektrum. Teda nie každá prírodná minerálna alebo termálna voda môže byť využívaná na liečenie a takto byť označená, čo sa, žiaľ, na Slovensku občas stáva. Niektoré termálne kúpaliská totiž v rozpore s platnou legislatívou uvádzajú liečivé účinky, hoci voda nie je ako liečivá uznaná, pretože je chemicky ošetrovaná a dezinfikovaná.

Využívame všetky zdroje a pramene?
Niektoré aj uznané zdroje nie sú zatiaľ využívané. Napríklad Oravská Polhora či Fiľakovo. Samozrejme, prameňov vôd, ktoré majú zvýšený obsah minerálov alebo plynov, je na Slovensku viac. Niektoré sú však málo výdatné, iné obsahujú niektoré nevhodné látky, ktoré sú potenciálne škodlivé. Iné zdroje sú v oblastiach s intenzívnou poľnohospodárskou alebo priemyselnou výrobou.

Ako by sme mali v spoločnosti chápať kúpeľníctvo? Len ako prostriedok na liečenie, alebo má širší rozmer?
Z hľadiska modernej medicíny majú liečebné kúpele stále svoje miesto v zdravotnom systéme. Potrebujeme lôžka pre liečebnú rehabilitáciu, ktorých je akútny nedostatok, pretože sa rušili v nemocniciach. Zarábali totiž podstatne menej ako operačné odbory. Po ťažkých operáciách a úrazoch tak musia pacienti čakať dlho na voľné lôžko v nemocnici alebo v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová, hoci mnohí z nich by mohli absolvovať liečebnú rehabilitáciu v kúpeľoch. Platby zdravotných poisťovní sú však také nízke, že finančne náročnejšiu liečbu nepokrývajú. Slovenské kúpele d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:23