StoryEditor

Kúpele? Takto si ich dnes vybavíte

19.06.2018, 00:00
Liečba v kúpeľoch je určená pre chronicky chorých pacientov. Kúpele však môžu využívať aj samoplatcovia, ktorým záleží na svojom zdraví a skôr ako lieky uprednostnia pobyt v nich.

Odpovedá Janka Zálešáková, Asociácia slovenských kúpeľov

1. Nie sú kúpele
ako kúpele
Mnohé hotely ponúkajú rôzne wellness kúry s liečebnými účinkami. Aký je rozdiel medzi kúpeľmi a wellness?
Liečebné kúpele na svoju činnosť kúpeľnej starostlivosti potrebujú licenciu štátneho orgánu. Na prevádzkovanie liečebných kúpeľov treba mať kvalifikovaný zdravotnícky personál, ako sú lekári, fyzioterapeuti, zdravotné sestry, maséri, ošetrovatelia, poradcovia výživy. Liečebné kúpele navyše disponujú špeciálnymi diagnostickými metódami podľa indikačného zamerania.

Oproti tomu wellness spa/day spa ponúkajú služby zamerané na krásu tela, relax, fitnes, spiritualitu, teda ide najmä o kúpaliská, kozmetické salóny, soláriá, akvaparky, fitnes štúdiá, wellness a saunové štúdiá, masážne štúdiá. Dĺžka pobytu návštevníkov je v priemere veľmi krátka: jednodňové a víkendové pobyty, málokedy viac ako päť dní. Na ich prevádzkovanie nie je potrebná licencia štátnej medicínskej autority. Procedúry, ktoré ponúkajú, nie sú uznané ako liečebné, nie sú terapeutické.

2. Kedy je nárok
Iba raz či viackrát
Chcela by som ísť do kúpeľov viackrát. Ako často mám nárok na kúpele?
Prevažne platí, že v jednom kalendárnom roku je možné absolvovať kúpeľnú liečbu iba raz. V indikačnom zozname je pri niektorých diagnózach v poznámke uvedené, ako často je možné pri príslušnom ochorení absolvovať kúpeľnú liečbu. Pri stavoch po úrazoch, operáciách, onkologickej liečbe je kúpeľná liečba možná len jedenkrát pre konkrétny stav.

3. Možnosti pre
začínajúcich chorých
Začína sa mi prejavovať nábeh na ischemickú chorobu srdca, ale lekár mi nechce predpísať kúpele.
Kúpeľná starostlivosť je ústavnou zdravotnou starostlivosťou. Musí jej predchádzať ambulantná starostlivosť alebo hospitalizácia. V zdravotnej dokumentácii pacienta musia byť záznamy o jej poskytnutí. Nie je možné predp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom 03 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 04 - Modified: 2024-03-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa nedostatočne liečia onkologické ochorenia vo forme kúpeľov. Čo je príčinou? 05 - Modified: 2024-03-19 11:40:23 - Feat.: - Title: Kto predpisuje kúpeľnú liečbu, koľko stojí a čo všetko pokryjú celkové náklady?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 15:43