Ilustračná snímka: Archív HN
StoryEditor

Nezamestnaní, máte príležitosť na rekvalifikáciu v automobilovom priemysle

21.06.2018, 13:52
Autor:
vegveg
Na trhu práce je akútny nedostatok kvalifikovaných pracovníkov pre automobilový priemysel. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ho chce pomôcť riešiť projektom Pripravený na prácu.

„Projekt Pripravený na prácu je príležitosťou pre evidovaných nezamestnaných a ponúka zaujímavé platové ohodnotenie. Preto dúfame, že príležitosť využije maximum uchádzačov, aby dostali dobrú, stabilnú a perspektívnu prácu," povedal viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Július Hron. Realizovať ho bude konzorcium Deutsch-Slowakische Akademien (DSA), dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG a spoločnosť Newport Group. Spolupracovať budú aj s Duálnou akadémiou, ktorú zriadili pred tromi rokmi spoločnosti Volkswagen, Siemens, Matador spolu s Bratislavským samosprávnym krajom. Víťazné konzorcium plánuje využívať aj kapacity na vybraných stredných odborných školách, ktoré spadajú na Slovensku pod DSA. V spolupráci s Duálnou akadémiou budú využívať aj špičkovo vybavené odborné učebne a haly v týchto stredných odborných školách.

Podľa Jany Lukáčovej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je projekt plánovaný do 31. marca 2021 s celkovými predpokladanými nákladmi 30,9 milióna eur. „Umožní rekvalifikáciu 20- tim tisícom uchádzačom o zamestnanie evidovaným na úrade práce.

V prvej fáze projektu spoznajú základnú odbornú terminológiu pre oblasť automobilového, strojárskeho a elektrotechnického priemyslu, oboznámia sa so základnými pracovnými úkonmi, ktoré sa používajú na pracovnej linke. Budú vedieť stanoviť správny technologický postup a zvoliť optimálne podmienky pre výrobný proces. Spoznajú základné spôsoby uchytávania a použitia technických materiálov pomocou ručných či strojových metód používaných na výrobnej linke.

Praktické ukážky v rámci vzdelávacieho programu budú na dvoch typoch pracovných polygónov, ktoré umožňujú simulovať výrobné prostredie a praktický nácvik pre získanie zručností pre prácu vo výrobnej praxi. Absolventi si osvoja základy lean manažmentu vo výrobe. Zároveň budú pripravení na pracovný pohovor, vytvoria si štandardizovaný životopis, zoznámia sa so svetom práce prostredníctvom modulu orientácia na povolanie, naučia sa základy tímovej práce pomocou praktických ukážok zo sveta výroby. Po skončení tejto časti projektu uchádzači absolvujú záverečnú skúšku a dostanú doklad o ukončení vzdelávacieho programu. „Úspešní absolventi prvej fázy projektu budú pripravení na pracovnú pozíciu operátor výroby,“ uviedla Lukáčová.

Najúspešnejším uchádzačom odporučia ďalšie odborné vzdelávanie v rámci druhej fázy projektu za účelom získania ďalšej špecializácie. Po jej absolvovaní získajú vzdelanie a zručnosti pre konkrétne povolanie – napríklad mechatronik, nástrojár, elektrotechnik automatizačnej techniky. Uchádzačov o zamestnanie, ktorí prejdú uvedeným projektom, bude môcť zamestnať ktorýkoľvek zamestnávateľ," dodala Lukáčová.

01 - Modified: 2022-08-11 08:34:44 - Feat.: - Title: Na národnom projekte rekvalifikácií sa zúčastnilo ďalších 84 zamestnancov baní 02 - Modified: 2022-05-09 20:00:00 - Feat.: - Title: Remeslo má zlaté dno. 500 eur pre budúcich murárov prebudilo mladých ľudí 03 - Modified: 2022-04-28 05:27:12 - Feat.: - Title: Cenový uragán roztočili energie. Priemysel drasticky zdražuje 04 - Modified: 2022-04-26 13:58:10 - Feat.: - Title: Absurdné riešenie čipovej krízy. Firmy údajne dolujú polovodiče z práčok 05 - Modified: 2022-04-26 07:14:14 - Feat.: - Title: Šéf Chemosvitu pre HN: Slovenskému biznisu na Ukrajine sa darí. Potrebuje však pomoc od špeciálnej banky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:10