StoryEditor

Ako zrušiť poistnú zmluvu

26.10.2005, 00:00

Je niekoľko možností, ako môže motorista zrušiť zákonnú poistku v jednej poisťovni a uzatvoriť zmluvu u iného poisťovateľa. Platí pritom, že po ukončení poistenia a vrátení bielej a zelenej karty je poisťovňa povinná vydať klientovi potvrdenie o bezškodovom priebehu do 15 dní od zániku poistenia.
* Ak motorista uzatvoril poistnú zmluvu na kalendárny rok (do 31. decembra) a chce zmeniť poisťovňu, do 19. novembra musí do poisťovne doručiť vyplnenú žiadosť o zrušenie poistnej zmluvy. K tomuto termínu musí byť žiadosť už v podateľni poisťovne. Za zrušenie zmluvy povinného zmluvného poistenia si poisťovne nepýtajú žiadny poplatok.
* Ďalšou možnosťou zrušenia poistky je dohoda o skončení poistného vzťahu. Poisťovňa však musí s dohodou súhlasiť.
* V prípade, že klient nestihne zákonom stanovený termín, odísť z poisťovne môže aj neskôr. Napríklad, ak nezaplatí poistné do jedného mesiaca od dátumu jeho splatnosti, ktorý je uvedený v poistnej zmluve. Potom mu poisťovňa zašle list, že ruší poistenie z dôvodu neplatenia poistného. Ak je napríklad motorista poistený do konca roka, poistka mu platí ešte v januári. V prípade poistnej udalosti poisťovňa síce odškodní poškodenú stranu, voči motoristovi si však uplatní nárok na vrátenie vyplatenej sumy. V tomto prípade teda ide o ochranu poškodeného. Motorista by mal mať preto novú poistku už od 1. januára.
* Motorista aj poisťovňa môžu vypovedať poistnú zmluvu aj do jedného mesiaca odo dňa oznámenia vzniku škodovej udalosti poisťovni. V tomto prípade ide o mesačnú výpovednú lehotu, ktorá začína plynúť dňom doručenia písomného oznámenia o vypovedaní poistnej zmluvy druhej zmluvnej strane. Poistenie zodpovednosti zanikne uplynutím tejto lehoty.

Zdroj: SKP, hn

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:16