StoryEditor

Otázky a odpovede

02.08.2006, 00:00

Nadčasová práca
Koľko hodín nadčasovej práce môže odpracovať pracovník v závislej činnosti a na rizikovom pracovisku pri štvorzmennej prevádzke? Podotýkam, že pracovník má záujem odpracovať čo najväčší počet hodín a je ochotný podpísať dohodu § 92 a § 97 Zákonníka práce.
-- Podľa § 85 ods. 9 Zákonníka práce je pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas najviac 48 hodín týždenne. V § 97 ods. 6 sa podrobnejšie uvádza, že práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich.
Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť zásadne len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce alebo ak ide o verejný záujem. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, nemožno nariadiť prácu nadčas, možno sa s ním len dohodnúť, že výnimočne vykoná nadčasovú prácu pri naliehavých opravárskych prácach, pri mimoriadnych udalostiach a naliehavých prácach, kde hrozilo nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia alebo veľké hospodárske škody. Rovnako sa s ním môže zamestnávateľ dohodnúť na práci nadčas v záujme zabezpečenia bezpečného a plynulého výrobného procesu, čo je aj prípad nepretržitej prevádzky. Avšak aj napriek ochote zamestnanca vykonávať nadčasovú prácu Zákonník práce limituje jej rozsah. Takže prácu nadčas môže zamestnanec vykonávať najviac v rozsahu 150 hodín v kalendárnom roku, prípadne z vážnych dôvodov je možné dohodnúť ešte ďalších 250 hodín nadčasovej práve v kalendárnom roku. Spolu teda môže zamestnanec odpracovať najviac 400 hodín v kalendárnom roku.
Som zamestnaný v nepretržitej prevádzke v a. s. Dovolenku som čerpal v dňoch od 27. 4. 2006 do 3. 5. 2006. Keby som nečerpal dovolenku, sviatok 1. 5. 2006 by mi vychádzal ako pracovný deň. Ako mi mal zamestnávateľ zaplatiť štátny sviatok? Počíta sa deň, ktorý pripadne na sviatok v čase čerpania dovolenky, ako deň vyčerpanej dovolenky alebo sa do čerpania dovolenky nezapočítava a patrí za ten deň náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku namiesto plateného sviatku?
-- Ak zamestnanec počas sviatku pracuje v riadnej pracovnej zmene, má nárok na mzdu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok. Ak na deň sviatku zamestnancovi pripadne riadna pracovná zmena a on čerpá dovolenku, tento deň sa mu do dní dovolenky nezapočítava. Zaplatené bude mať, ako keby pracoval (nie vo výške priemerného zárobku), avšak bez príplatku za sviatok.
Kto je rodinný príslušník
Naši zamestnanci nosia potvrdenia, že sprevádzajú napríklad svokru na rehabilitáciu, pričom nemajú spoločnú domácnosť. Žiadame o vysvetlenie pojmu "rodinný príslušník".
-- Pojem rodinný príslušník na účely pracovného práva je uvedený v § 40 ods. Zákonníka práce. Je to je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi právoplatným rozhodnutím príslušného orgánu na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti alebo do výchovy, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti. Podľa uvedeného znenia sa podmienka spoločnej domácnosti viaže len na "inú osobu", teda inú osobu ako je manžel, deti, rodičia, súrodenci, prarodičia a vnuci zamestnanca alebo jeho manžela.
Svokra je matka zamestnancovho manžela, teda patrí do skupiny osôb vymenovaných bez podmienky spoločnej domácnosti. Preto sprevádzanie svokry na rehabilitáciu umožňuje zamestnancovi čerpať pracovné voľno s náhradou mzdy v rozsahu najviac 7 dní v kalendárnom roku podľa § 141 ods. 2 písm. c) bod 1. Zákonníka práce.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:41